Relationsekonomi – allt ditt är mitt?

Hur gör man när man delar upp en ekonomi mellan två enskilda individer som lever tillsammans? Att planera sin ekonomi tillsammans med någon annan är en utmanande övning. Jag ger dig tipsen som bygger en stabil grund att stå på när det är dags att stadga sig.

Att leva som sambo

När du blir sambo är det inte bara tvätthögarna som slås ihop, ni får också en hel del gemensamma kostnader: boendekostnader i form av hyra eller ränta och amortering, matkostnader eller en gemensam bil som ska tankas, beskattas och försäkras.

50/50-metoden

Har ni någorlunda lika månadsinkomst kan ni dela på kostnaderna rakt av och behålla resten av pengarna för er själva. Jag skulle inte rekommendera denna lösning om inkomsterna skiljer sig mycket åt, eftersom en av er då får betydligt mindre kvar att leva på varje månad.

Procentuell uppdelning

Om skillnaden i inkomst är stor föreslår jag istället ett annat alternativ. Den här varianten går ut på att den som tjänar mer står för en större del av kostnaderna. Om du exempelvis drar in 60 procent av hushållets totala inkomst betalar du även 60 procent av hushållets totala gemensamma kostnader. Rättvist tycker jag!

Om ni gifter er

En viktig skillnad mellan att vara gift och sambo är den så kallade giftorätten som innebär att ni har rätt till hälften av värdet på alla gemensamma tillgångar vid en bodelning – även det ni ägde innan ni gifte er. Allt ditt är mitt!

Gemensam pott

Slå ihop inkomsterna i en gemensam kassa och betala sedan kostnaderna som hushållet har. Pengarna som blir över använder ni tillsammans efter eget huvud och intressen. En förutsättning för att detta ska fungera och vara rättvist är ett båda spenderar ungefär lika mycket, så att inte bara en av er får möjlighet att förverkliga sig själv.

Slå ihop och isär

Slå ihop inkomsterna i en gemensam kassa och betala därefter kostnaderna som hushållet har. Pengarna som är kvar delar ni upp lika mellan er. Det här innebär att en kan välja att spara medan den andra vill spendera.

Som du ser finns det många alternativ att välja mellan. Det viktigaste är att du och din partner pratar om hur ni vill dela upp er ekonomi. De som inte gör det riskerar att hamna i ett obalanserat och ojämställt förhållande. Så skippa bråken och börja prata pengar redan idag!

Lycka till!

Vardagsekonom

Magnus Hjelmér,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.