5 tips inför Black Friday

När det kommer till de stora readagarna i Sverige så som ”Black Friday” och ”Mellandagsrean” får vi inte glömma att butikerna gärna säljer ut de saker de inte fått sålt tidigare under året, så det gäller att vara vaksam. Här berättar jag hur du reashoppar smartare.

1. Köp bara det du verkligen behöver

Om du behöver kläder, gå igenom garderoben innan du ger dig ut och shoppar. När det gäller elektronik, ta dig redan i förväg en funderare på vad du faktiskt behöver. Det är lätt att ryckas med och klicka hem mer än du tänkt.

2. Är varan värd fullpris?

Ställ dig själv frågan om du köper du varan bara för att den är billig. Skulle du kunna tänka dig att köpa varan till fullpris? Om svaret är ja tycker jag du ska slå till.

3. Kolla nätet

Många gånger finns det fler storlekar och modeller tillgängliga online i förhållande till de fysiska butikerna. Vet du precis vad du ska ha tycker jag du ska sitta hemma i stället för att trängas i butiken.

4. Satsa på basplagg

Är du ute efter kläder är mitt tips att gå på basplagg. Detta är plagg du använder ofta och de kommer inte bli liggande längst in i garderoben.

5. Sälj om det blir fel

Om det blir ett tokigt köp kan du alltid sälja din vara på exempelvis Blocket eller Tradera. Förhoppningsvis får du tillbaka pengarna.

Tänk på att det står ofta "Reavaror bytes ej" i affärerna, vilket är lätt att misstolka. Om det är något fel på reavaran har du alltid rätt att reklamera den, precis som du har rätt att reklamera trasiga varor från det ordinarie sortimentet. Däremot erbjuder inte butiken bytesrätt för den varan.

Lycka till i reayran!

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.