Planera dina matinköp

Man brukar säga att det som är det enkla ofta är det som är det svåra. Men det finns också saker som gör det svåra enkelt: Att till exempel planera dina matinköp med hjälp av ett rullande veckoschema kommer att spara både tid, pengar och samtidigt göra något bra för klimatet och hälsan. Det kallar jag att göra något svårt väldigt enkelt.

Schemat är nyckeln

Nyckeln för att lyckas på alla fronter är att planera dina matinköp noggrant. Ett arbete som faktiskt är både roligt och lärorikt. Mitt tips är att ta fram ett rullande schema över fyra veckor där du lagar olika rätter varje vardag och väljer fritt på helgen. Det är totalt 20 rätter som ska planeras, ett tips är att använda ICAs ”Billiga veckan” som inspirationskälla. Där hittar du billiga och goda recept. 

Du hittar Billiga veckan här

Vad vinner jag på att planera mina matinköp?

 • Mindre svinn
  Om du planerar dina inköp minskar risken att du köper varor som du inte planerat från början. När jag handlar utan inköpslista slinker det ner lite allt möjligt som inte var tänkt från början.
 • Spar tid och pengar
  Om du planerar dina inköp räcker det med en handling varje vecka. Du sparar tid och slipper åka som en jojo fram och tillbaka för att du glömt något eller inte vet vad du ska äta.
 • Färre resor
  Transporten av maten från butiken hem till dig är en stor miljöbov. Om vi kan minska antalet resor till och från butiken och dessutom samåka med grannen så sparar vi på naturens resurser.
 • Bra för klimatet
  Planerar du din veckomeny med inslag av vegetariska rätter så hjälper vi klimatet och är snälla mot hälsan och plånboken. Se min film där jag testar att vara flexitarian här. 

 

Hur gör jag för att lyckas?

Belöna dig själv
Vår hjärna är konstruerad för att göra saker på rutin för då går det åt lite energi. Nya vanor handlar därför ofta om att belöna det nya beteendet. Därför tycker jag att du ska belöna dig exempelvis på helgen när du följt matschemat under veckan genom att laga något extra gott!

Ta bort hinder
Du kan också ta bort hinder som gör att du får svårt att hålla dig till planen. Det kan exempelvis handla om att alltid åka och handla på samma dag varje vecka så att det inte kommer andra saker i vägen.

 

Vardagsekonom

Magnus Hjelmér,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.