Pension är grymt kul!

Att prata pension kanske inte låter så kittlande, men det ska vi råda bot på! Här är allt du behöver veta om pension för att sätta igång ditt sparande. Så lägg 5 minuter här och du kommer tacka dig själv i framtiden!

Börja med att lura hjärnan

Det finns en logisk förklaring till varför många tycker pension är svårt och tråkigt. Vår hjärna är nämligen inte konstruerad för att tänka 30-40 år framåt, det är konstruerad för att lösa problem här och nu. Vi har helt enkelt kvar ”grott hjärnan” som ser till att döda mammuten så vi får mat, fixa eld så vi inte behöver frysa och parar sig så arvmassan sprids vidare. För att lura hjärnan att tycka pension är intressant och roligt behöver du sätta mål exempelvis, var vill jag bo när jag blir pensionär? Spanska solkusten eller längs Dalälven? Vad vill jag uppleva? Österlen eller Nya Zeeland? Ja, du förstår konceptet. Hjärnan får något konkret att relatera till och pensionen blir lite mer tillgänglig och realistisk.

Pensionens olika delar

För att nå målen du sätter upp för din pension behöver du generera avkastning, att bosätta sig på spanska solkusten är nämligen inte gratis. Jag vill passa på att gratulera dig för du har nämligen bästa verktyget för att skapa avkastning rakt framför nästan, tiden. Världens åttonde underverk, ränta-på-ränta effekten, blir som bäst när man har mycket tid på sig. För att bli bra på något behöver man du förstå hur det fungerar. Man kan inte bygga ett hus om man inte vet hur sågen fungerar samma sak gäller med pensionen. Nu ska vi gå igenom pensionens olika delar och du kan vara lugn, det är inte särskilt svårt.

Pensionen består av tre delar, en del som staten sätter av (inkomstpension och premiepension), en del som arbetsgivaren sätter av (avtalspension) och en del som du får spara själv.

Allmänna pensionen

Den allmänna pensionen består av två olika delar:

  1. Inkomstpensionen som är den största delen, 16 procent av din lön sätts av till framtida pension. Denna del kan du inte påverka själv så sitt stilla i båten.
  2. Den mindre delen är 2,5 procent och kallas premiepension, denna del kan du själv placera i upp till fem olika fonder. Väljer du inget så hamnar pengarna i AP7 Såfa som hittills har varit ett riktigt bra alternativ.

Avtalspension

Se till att få avtalspension när du börjar jobba, för många kommer det vara denna del som avgör om du ska gå tillbaka till att äta nudlar som pensionär eller om du kan sleva i dig rysk kaviar. Avtalspensionen kan se olika ut beroende på vilken bransch du jobbar i och om företaget är kollektivanslutet. Det finns de arbetsgivare som erbjuder högre lön istället för avtalspension vilket i slutänden är en riktigt dålig affär. Att spara handlar ju om att sätta av pengar nu för att konsumera i framtiden.

Privata pensionen

Ska man spara egna pengar för pensionen? Det råder inget tvivel, gör det! Sätter du av 1 000 kr/månad i 40 år och lyckas generera en avkastning på 10 procent skrapar du ihop strax över 5 800 000 kr.

Om du vill fördjupa dina kunskaper inom pension så hittar du mer information på:

Se till att skapa dig ett rikt liv i framtiden, du får bara en chans så missa inte den!

Lycka till!

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.