Olyckor som kan stå dig dyrt utan egen försäkring

När du studerar och inte bor hemma längre gäller inte dina föräldrars hemförsäkring för dig – även om du fortfarande är folkbokförd där. Och att stå utan en hemförsäkring när olyckan slår till kan leda till en ekonomisk katastrof.

Flyttar man till hemifrån till ett studentboende kan det vara lätt att tro att man fortfarande omfattas av föräldrarnas försäkring, men så är inte fallet. Du behöver inte äga massor av dyra prylar för att motivera kostnaden för en hemförsäkring, särskilt om du väljer en studenthemförsäkring.

Vad ingår i hemförsäkringen?

En hemförsäkring gäller för dig som är försäkringstagare – om du har sambo eller annan familj som bor med dig, tänk på att lägga till dem i samma försäkring! Om vi tittar lite djupare i hemförsäkringen ser vi att följande skydd (som regel) ingår:

  • Egendomsskydd (även kallat lösöre) - Ger ersättning vid till exempel brand eller stöld
  • Reseskydd - Gäller i regel för 45 dagars vistelse och ersätter bland annat kostnader för sjukvård och ambulansflyg
  • Ansvarsskydd - Kan betala skadestånd som du krävs på
  • Rättsskydd - Kan ersätta dina kostnader för ett juridiskt ombud vid en tvist
  • Överfallsskydd - Kan ge ersättning om du till exempel blir misshandlad

Utöver grundskyddet brukar du också kunna addera ett antal tilläggsförsäkringar. Dessa kan se lite olika ut, men de vanligaste är drulleförsäkringen, även kallad allrisk, som ger ersättning vid plötsliga och oförutsedda skador, utökat reseskydd samt fritidsolycksfallsförsäkring.

Sådant som kan stå bli dyrt om du saknar hemförsäkring

  • En vattenläcka som sprider sig i hyreshuset kan kosta dig allt från några tusenlappar till tiotusentals kronor, eller ännu mer om du orsakat skadan genom oaktsamhet.
  • Om du blir svårt sjuk på utlandsresan kan läkarkostnader och hemtransport gå på hundratusentals kronor, beroende på vilket land du befinner dig i.
  • Om du råkar i tvist och blir stämd kan det bli en riktigt dyr affär – upp till flera hundra tusen.

Vad kostar en studenthemförsäkring?

En hemförsäkring för ett normalstort studentboende med lösöre (flyttbara föremål som du äger) motsvarande 150 000-200 000 kr för en person, kostar cirka 85-170 kr/månad beroende av vilket bolag du väljer, var du bor och hur gammal du är.

Har du inte en försäkring idag är mitt tips att teckna en omgående, så du kan fokusera på ditt studentliv i lugn och ro.

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.