Mindre matsvinn - mer pengar över!

Merparten av matsvinnet uppstår i hushållet, vilket rör flera aspekter: klimat, ineffektivt resursutnyttjande och ekonomiska förluster. Så här gör du något åt det!

Det är många som tror att mycket av matsvinnet sker i producentleden, det stämmer inte. Självklart stryker en och en annan krokig morot eller gurka åt eller blir djurfoder för att vi (konsumenterna) tror den smakar annorlunda än den raka, men faktum är att den merparten av matsvinnet uppstår i hushållet. Just matsvinn rör flera aspekter: klimat, ineffektivt resursutnyttjande och ekonomiska förluster. En genomsnittlig familj med två barn kastar mat för över 6 000 kr per år. Uttryckt i kilo motsvarar det här cirka 74 kilo mat per person och år eller 0,8 kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag.

Det bästa med matsvinn är att det är enkelt att göra något och att alla kan vara med. Börja med att göra det här enkla testet för att se hur du ligger till idag så ska du få några bra tips av mig efter det.

4 tips för mindre matsvinn, bättre klimat och mer pengar i plånboken:

1. Lita på dina sinnen

Du litar blint på synen och hörseln när du ska ta dig över den trafikerade gatan. Gör samma sak med maten, lukta, titta och smaka innan du bestämmer om maten måste kastas.

2. Smarta sökningar

Har du lite av mycket hemma i kylskåpet, sök på exempelvis på ica.se/recept där du kan ange ingredienser. Effektivt när fantasin sätter gränser.

3. Förläng livslängden

Om du placerar maten på rätt ställe i kylskåpet förlänger du hållbarheten. Kolla in min tidigare guide om hur du förvarar dina matvaror på bästa sätt.

4. Frys in

Om du vet att du inte kommer hinna äta upp något så är frysen din bästa vän. Detta gäller allt från överblivna matrester till grönsaker, frukt och skafferivaror… Ja, du kan frysa mer än vad du tror! Lägg i portionspåsar eller hacka upp innan så du enkelt kan värma upp maten sedan.

Lycka till!

Vardagsekonom

Magnus Hjelmér,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.