Mental accounting – hur mycket är er relation värd?

Varför tycker vi en sistaminutenresa känns billig, samtidigt som årskortet på gymmet känns dyrt – trots att det egentligen kostar mindre. Svaret är Mental accounting.

Vad vi är beredda att lägga pengar på grundar sig mycket i hur vi vill att våra liv ska se ut. Mental accounting handlar just om det – att vi har mentala konton för vår ekonomi där sätter olika värde på utgifter.

Det här tänket kan också öka motivationen att spara. Genom att öronmärka dina pengar är det mycket lättare att lyckas hålla sparmålet. Det kan faktiskt räcka att byta namn på ett konto för att du ska låta bli att använda sparpengarna till annat.

Starta ett romantikkonto!
I ett förhållande är vi ofta bra på att spara till gemensamma resor, men inte till allt det där andra som behövs för att förhållandet ska må bra i vardagen. Det skulle jag vilja ändra på. Här är mitt Alla hjärtans dag-tips – ett romantikkonto! Så här funkar det:

1. Öppna ett gemensamt konto och ändra namnet till något som ni vill få råd att göra tillsammans.
2. Prata igenom hur mycket pengar ni kan och vill lägga på er relation och vad ni vill använda pengarna till. Satsa hellre på många små mål än ett gigantiskt, och boka gärna in i kalendern.
3. Bestäm en summa som ska in på kontot varje månad. Varför inte utmana varandra? Ju fler matlådor och ju färre köpkaffe/köpvatten desto mer in på romantikkontot!
4. Peppa varandra att hålla motivationen uppe!

Lycka till med romantiken! Läs gärna mer om Mental accounting

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.