Magnus tomteverkstad – våga vägra prylhetsen

Visste du att vi i genomsnitt lägger över 800 kr/julklapp? Det blir mycket pengar om man ska köpa klappar till mamma, pappa, syskon, respektive, bästa vännen, julklappsbytardag med vännerna och familjens hund. Jag ger dig tipsen på hur du kan komma undan både billigt och hållbart!

Konsumtionen i samhället bara ökar och det blir extra tydligt nu kring julen. Jag vill slå ett slag för julklappar som är personliga och värdefulla – även om de inte är nytillverkade, eller ens köpta.  Här är några praktiska och hållbara julklappstips som tillägg till årets julklapp, det återvunna plagget. 

1. Boktips 

En bok kan läsas mer än en gång. Slå in några av dina favoritböcker från bokhyllan i fint papper och ge till någon du tycker om. 

2. Stjärnbagare

Baka dina favoritkakor, lägg dem i en fin glasburk och bind om med ett vackert snöre.

3. Pyssla

Gör dina egna julklappar. Mina favoritsaker att göra är: en handmålad kopp, läppbalsam och ostbricka. Enkelt, billigt och uppskattat!

4. Guidad tur 

Läs på om ett specifikt ämne, en stadsdel eller liknande och ge dina nära och kära en guidad tur. Inget slitage på våra resurser och kul både för dig och den som får presenten! 

5. Tjänst eller gentjänst 

Har du någon vän som är bra på exempelvis spela piano, laga mat eller hen kanske är gyminstruktör – låt detta vara julklappen! Be om hjälp eller betala en liten slant för att få tjänsten genomförd av din vän.

Om ni är en familj som köper presenter till varandra vill jag ge ett tips. Min familj har sedan ett par år tillbaka spelat ett julklappsspel där alla köper några billiga julklappar och sedan lottas dessa ut på ett roligt och underhållande sätt. En given vinnare och dessutom blir det billigt för alla involverade. Läs hur spelet fungerar här!