Vardagsekonomen

Mer vego med mindre budget

Det finns flera anledningar till att minska på köttet. Både klimatet, plånboken och hälsan mår bättre. Men frågan är just om vi kan få en tjockare plånbok på köpet?

Visste du att:

  • Vi i Sverige har fördubblat vår köttkonsumtion sedan 1970-talet och idag äter medelsvensken cirka ett kilo kött i veckan
  • En nötköttsportion har lika stor klimatpåverkan som 50 vegetariska portioner  
  • Ett kilo nötkött (benfritt) ger 23-39 kg växthusgaser – ungefär tio gånger så mycket som ett kilo kyckling

Jag är övertygad om att vi med enkla medel kan göra stor skillnad för framtiden. Örebro kommun serverade exempelvis helvegetariskt till 10 000 anställda på personalfesten och festivalen Way out West har blivit helt köttfri. Köttfria dagar har blivit självklara de senaste åren, till exempel det amerikanska ”Meatless Monday” – något som flera svenska kommuner har infört i skola och förskola.

Vego-ekonomi

Att äta mer vegetariskt innebär inte automatiskt att du får mer pengar i plånboken. Jag frågade ICAs dietister om hur man kan äta billig, näringsrik och govegomatHär är några av deras tips: 

  • Använd frysta grönsaker, de är lika näringsrika som färska. Samtidigt minskar matsvinnet, eftersom du bara tinar den mängd du behöver. 
  • Anpassa maten efter säsong. Att köpa kål och morötter till salladen får exempelvis stor påverkan både i plånboken och för miljön. 
  • Se till att äta baljväxter för att få tillräckligt med protein (linser, bönor och ärtor). Torkade är lika näringsrika, och ofta superbilliga. 
 

Om du vill komma igång med att äta mer vegetariskt är idag en bra dag att börja! 

På ica.se finns mer än 1 600 recept på vegetarisk mat. 

 

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.