Förläng hållbarheten på din mat

När slantarna på bankkontot börjar ta slut behöver du få kaffemjölken att räcka några dagar extra. Fundera på hur du placerar maten i kylskåpet, det påverkar nämligen hållbarheten på dina matvaror. Ju längre du kan få maten att hålla desto mer sparar du, så här kommer några tips som jag själv använde när jag pluggade.

Dörren

Det varmaste område i kylen är dörren, tänk därför på att placera den mat som är minst känslig för värme här.

Gärna i dörren:

  • Smaktillsatser
  • Juice som inte färsk
  • Vatten
  • Dryck

Undvik i dörren:

  • Ägg
  • Mjölkprodukter

Övre hyllplanen

Övre planen håller en jämn temperatur, bra för varor som inte tål kyla särskilt bra.

Gärna på översta planen:

  • Matrester som ska ätas inom någon dag
  • Mat som är redo att ätas utan tillagning
  • Örter
  • Grönsaker

Nedre hyllplanen

Nederst i kylskåpet är det kallt. Ställ matvaror som tål kyligare miljöer.

Gärna på nedersta planen:

  • Ägg
  • Mjölkprodukter
  • Färsk juice
  • Kött
  • Fisk

Grönsakslådan

Här lägger du just frukt och grönsaker, men tänk på att längst ner i kylskåpet är det ofta kallt och vissa grönsaker mår inte alls bra av kyla. Se även till att det kommer in luft, annars så ruttnar grönsakerna snabbare.

Jag skulle kunna spara ännu mer pengar, jag kastar nämligen alldeles för mycket mat utan att det är dåligt. Jag har dålig koll på vad som gäller med bäst före-datum. Som tur är har ICA lite matnyttig information. Läs på om hur du ska tänka med bäst före-datum här

Lycka till!

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.