Tips till första bostadsköpet

Att köpa sin första egna bostad kan innebära många nya utmaningar. Själva finansieringen av bostaden är ofta ett hinder som måste lösas. Jag vill tipsa om några saker som är viktiga att tänka på innan du börjar gå på visningar.

Lånelöftet

 När du börjar leta efter en ny bostad är det bra att redan från början ha ett lånelöfte. Ett lånelöfte är en trygghet för dig, då du vet hur mycket du kan buda i en budgivning på ett objekt. Det är också en trygghet för en mäklare om du vunnit en budgivning att du har löfte om att ta ett bolån hos en bank. Har du föräldrar som kan tänka sig att skriva sig på lånet, bli medlånetagare, så kommer försättningarna för att få bättre villkor öka. Det man ska tänka på att är att ha en medlåntagare innebär ett gemensamt ansvar för räntor och amortering.

Ett tips är att se denna film som tar upp mer om vad en medlåntagare är och vad det innebär.

Kontantinsatsen 

När du köper en ny bostad får du låna upp till 85 procent av köpeskillingen resterande 15 procent ska skjuta till av egna pengar. Här är det viktigt att du har en plan för hur du ska finansiera kontantinsatsen. Har du inte sparade pengar är det många som ber om hjälp av sina föräldrar. Ett sista alternativ är att låna pengar till kontantinsatsen men det är viktigt att tänka på att inte dra på sig för mycket skulder.

Äga bostaden tillsammans 

Att äga bostaden tillsammans med dina föräldrar kan vara en lösning för att förenkla finansieringen. Tänk på att kolla upp med bostadsrättsföreningen vilka regler som gäller. 

 

Lycka till med din nya bostad!