Skydda dig mot identitetsstöld

Det blir allt vanligare att råka ut för ID-stöld efter att obehöriga har kommit över personliga uppgifter. Tjuven kan då ta lån, handla på kredit eller starta abonnemang i ditt namn. Det läskiga är att vi många gånger inte märker det förrän det är för sent. Men det finns några saker du kan göra för att försvåra för tjuven.

Fem enkla tips på hur du skyddar dig

 • Lås brevlådan eller skaffa en digital brevlåda
  Se till att ingen annan kan lägga vantarna på post som du väntar på, till exempel ID- eller bankkort. Tjuven kan också beställa adressändring åt dig och sedan plocka bekräftelsen ur din brevlåda. Lås brevlådan, eller skaffa en digital brevlåda, så blir det svårare för tjuven att komma åt din post. Du kan själv spärra obehörig adressändring i Skatteverkets e-tjänst. 
 • Se upp för skumma kreditupplysningar
  Får du hem brev som säger att en kreditupplysning gjorts på ditt namn beror det på att du ansökt om till exempel lån, kredit, mobilabonnemang eller kreditkort de senaste dagarna. Om inte behöver du undersöka saken. Det finns tjänster som ger dig ett meddelande direkt i mobilen när någon tar en kreditupplysning på dig. Om det är något du inte känner igen kan du kontakta kreditbolaget för att stoppa lånet eller krediten. 
 • Ge aldrig ut några uppgifter per mail
  Det gäller hur äkta och trovärdig avsändaren än verkar vara.
 • Släng inte vad som helst i soporna
  Riv sönder brev med uppgifter som koder och kortnummer innan du slänger dem. Det kan faktiskt vara så att tjuven går igenom dina sopor och kommer åt dina uppgifter den vägen.
 • Nya abonnemang och okända fakturor
  Märker du att det har öppnats exempelvis telefonabonnemang som du inte beställt, eller får du hem fakturor som du inte känner igen? Se det som en red alert!

Hjälp! Min identitet har blivit stulen. Vad ska jag göra?

Idag erbjuds ett ”ID-skydd” i hemförsäkringen av ett antal försäkringbolag. Det kan till exempel täcka hjälp med kostnaden för ett juridiskt ombud om du råkar ut för betalningskrav, eller kostnaden för att skaffa nya identitetshandlingar om dina blivit stulna. Försäkringen ersätter däremot inte pengarna du blivit av med.

Har du blivit av med bankkort eller ID-handlingar kan du spärra ditt personnummer för kreditupplysningar. Spärren börjar gälla inom en timme hos alla anslutna kreditupplysningsföretag och ligger kvar i 14 dagar.

 

Vardagsekonom

Magnus Hjelmér,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.