Vad innebär det att spara hållbart egentligen?

Att spara hållbart är i ropet just nu, men vad innebär det egentligen? När jag tänker på hållbart sparande ser jag framför mig investeringar som tar hänsyn till klimatet och arbetsförhållanden med mera. Är det allt eller finns det mer? Vi fördjupar oss i ämnet och ser om det är värt att investera hållbart!

Jag har letat efter en unison definition av begreppet ”hållbara investeringar/hållbart sparande” länge, men det finns inget enhetligt svar. Man verkar inte kunna komma överens om vad det är som gäller. Det här innebär att alla gör sin egen tolkning, vilket kan leda till att du tror att du sparar hållbart men att du de facto inte gör det.  

För att du och jag ska prata samma språk tycker jag vi utgår från följande: 

  • Social hållbarhet – handlar om att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle där grundläggande mänskliga behov uppfylls.
  • Ekologisk hållbarhet – handlar om att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt.
  • Ekonomisk hållbarhet – Exempelvis att ekonomisk tillväxt inte får ske till priset av ett segregerat och ojämlikt samhälle och en förstörd miljö. Samhället bör i stället anpassas efter vad miljön och människors hälsa tål och där vi långsiktigt investerar i dessa resurser.

Jag tycker dessa delar är tillräckligt breda för att rymma många olika definitioner och tillräckligt smala för att veta vad man ska leta efter. En lärdom jag tycker vi kan dra från hela diskussionen om att definiera begreppen är att vi behöver undersöka investeringsalternativen ordentligt så vi får vad vi förväntar oss.

Det finns flera aspekter att ta hänsyn till när vi investerar hållbart:

  1. Vilken typ av hållbarhet är viktig för mig? – Undersök noga vad du faktiskt investerar i och vilken typ av hållbarhet investeringen du stöttar.
  2. Ger hållbara investeringar bättre avkastning? – Det har gjorts en hel del forskning i frågan och man kan i dagsläget inte avgöra om hållbara investeringar ger bättre avkastning. Det är dock bevisat att det inte ger sämre avkastning än konventionella investeringar.

Hur investerar jag hållbart?

Det finns lite olika alternativ, fonder är vanligast, men här kommer några fler förslag: 

  • Fondsparande – Det finns olika sidor som jämför fonders hållbarhet, kolla in sparahållbart.se och morningstar.se.
  • Banksparande – Det finns nischbanker som fokuserar på att låna ut till hållbara verksamheter.
  • Enskilda investeringar – Du kan alltid handla i enskilda aktier, då får du själv göra arbetet att ta reda på hur hållbart företaget är.


Hoppas det här har tagit dig lite närmare hållbara investeringsbeslut!

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.