Matlåda vs utelunch - hur mycket sparar du?

Som student har man många gånger en tajt budget. Tipset om att ta med matlåda har du säkert hört förut. Frågan är hur mycket du egentligen kan spara och vad du kan göra för pengarna istället? Här får du svaren.

Hur mycket sparar man?

Eftersom matlådan ofta nämns som ett bra spartips tycker jag vi behöver sätta siffror och jämföra. Hur mycket sparar du per år? Är det värt besväret? Låt säga att du pluggar och jobbar 48 veckor per år. Om vi räknar på att en genomsnittlig utelunch i Sverige kostar 85 kr blir det 20 400 kr/år. Enligt Konsumentverket går en genomsnittlig medtagen lunch på 29 kr, alltså 6 960 kr/år. Du sparar alltså 13 440 kr/år.

Det här kan du till exempel göra för 13 000 kr:

  • Spara - Sätter du pengarna på börsen varje år under en tioårsperiod och får 10 procents avkastning drar du ihop hela 235 619 kr.* Här kan du läsa mina tips om olika sparformer.
  • Gå på bio drygt 100 gånger.
  • Köpa en helt okej elcykel.

Hur gör man för att lyckas?

26 procent av svenska befolkningen vill ta med matlåda oftare till jobbet än vad de gör idag, enligt en undersökning som ICA genomfört**. Här är topp tre saker som de tillfrågade tror behövs för att lyckas med det. Känner du igen dig?

  • Hjälp att planera (34 %)
  • Påminnelse (24 %)
  • Inspiration på bra recept till matlåda (23 %)

Tips på mat att stoppa i lådan

Passa på att laga lite extra mat när du ändå är igång. På ica.se finns gott om matinspiration och tips på recept. Min personliga matlådefavorit är köttfärssås och spaghetti. Kolla gärna in vad ICAs kockar tipsar om att stoppa i lådan.

› Tips på bra recept hittar du här!

 Lycka till! 

Vardagsekonom

Magnus Hjelmér,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.

*) Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

**) Källa: Matlåda-undersökning från Sifo, utförd i februari 2017 på uppdrag av ICA.