Så får du pengarna att räcka längre i sommar

Vardagsekonomens ekonomitips för dig som är student: Så klarar du dig med mindre budget oavsett om du är i Sverige eller utomlands i sommar.

Utlandssemestern

- Välj resmål efter valuta

Ska du ut på en sistaminutenresa tycker jag att du ska ta hänsyn till olika länders valutakurs när du väljer resmål. Under de senaste åren har den svenska kronan försvagats kraftigt mot framförallt euron och dollarn. Välj resmål där kronan stärkts istället.

- Betala mindre för samma sak

Mitt tips för att få bästa priset på hotellet är att använda söktjänster som jämför olika hemsidors priser för samma hotell. 

- Skippa uttagsavgifter

Kom ihåg att du slipper uttagsavgifter om du tar ut pengar med ditt ICA-bankkort i utlandet.*

Sverigehäng

 - Betala inte för festivalen, tjäna på den

Jobba på festivalen så slipper du köpa dyra biljetter, många gånger ingår även maten. Som en bonus kan du kolla in dina favoritband när du inte är i tjänst. 

- Billig fångst

Låna ett fiskespö och ge dig ut och prova fiskelyckan. Utmana polaren på en fisketävling!

- Gå på skattjakt

Fenomenet geocatching innebär att du letar efter gömda ”skatter” med GPS:en i mobilen. Billigt nöje som utmanar din navigationsskicklighet.   

Tänk på att…

- Skippa dyr flygplatsmat

Mitt tips är att vara ute i god tid och äta utanför flygplatsen. Du kan också ta med smörgås eller en god pastasallad att äta innanför säkerhetskontrollen, inga problem.

- Picknicka i nöjesparken

Ska du besöka någon av nöjesparkerna i sommar? Gör ordningen en härlig picknickkorg och duka upp i ett mysigt grönområde. Brygg kaffet hemma och ta med i termos. För varje kopp tjänar du i princip in de 25 kronorna som kaffet hade kostat på ett café.  

- Hyr ut ditt boende

Tjäna en extra slant i sommar - hyr ut din lägenhet. Kom bara ihåg att stämma av med hyresvärden innan så att det är okej.

- Cykla!

Kom ihåg att cykla till sommarjobbet istället för att åka kollektivt eller med bil! Du får gratis färdmedel och träning, och så är det ju miljövänligt också.


Håll ett öga på bloggen, icabanken.se/vardagsekonomen, för fler tips på hur du kan få ut så mycket som möjligt av semestern. Ha en riktigt skön sommar! /Magnus 

 

* I vissa fall kan den lokala banken ta ut en avgift vid kontantuttag i automat. Vid valutaköp eller uttag på annan bank, post eller växlingskontor med kreditkort kan en avgift tillkomma.

 

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.