Det enklaste sättet att få koll på din ekonomi

Det är ingen större idé att spara in på take away-kaffet om du knappt köper några. Få koll på din ekonomi för att öka inkomsterna och minska kostnaderna - här berättar ICA Bankens vardagsekonom Magnus hur du går tillväga!

Det bästa sättet att få koll på sin ekonomi är genom att printa ut ett kontoutdrag från banken. Sätt upp olika kategorier förslagsvis, ”Bostad”, ”Livsmedel”, ”Transport” och ”Nöjen”. Sortera in kostnaderna i respektive kategori och gör detta för de tre senaste månaderna. Tro mig, det är inte särskilt jobbigt och tar inte lång tid och du får bra överblick på din ekonomi.

Nu kan enkelt göra en budget för månaden. Har du aldrig gjort någon det tidigare och vill få tips kan du läsa mer hur du gör en budget här. Alla budgetar kommer se olika ut men det viktiga är att du hittar vilka kostnader du enkelt kan skära ner på. Är det verkligen take away-kaffen du ska spara in på eller är det dyra utekvällar och hämtmaten?

Vad gör man om det inte går ihop?

När pengarna är slut och man verkligen behöver ett tillskott, vad gör man? Jag ska börja berätta vad du inte ska göra, låna snabba pengar. När jag gick in och granskade villkoren en långivare som gav sms-lån fick man betala 2 264,72 procent i ränta när du lånade 1 000 kr. Försök istället att slå ihop eventuella tidigare tagna lån för att få ner räntekostanden.

Bästa tipsen för att få in pengar relativt snabbt är:

  • Rensa garderoben och förrådet – Sälj prylar och kläder som du inte längre använder. Använd Blocket eller Tradera, det brukar gå snabbast.
  • Tjäna pengar på din hobby - Är du duktig på att göra hemsidor, teckna eller översätta? Frilansa och tjäna en extra slant!

Jag har tidigare tipsat om några enkla knep för att minska kostnaderna, det kan du läsa mer om här.

Lycka till!

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.