Ekonomitips för terminsstarten

Startskottet har gått, terminen är igång. Nu väntar plugg, tentor, skratt, gråt, fest, nudlar och uppfinningsrikedom när pengarna börjar ta slut. Här är fyra tips som fyller upp kappsäcken!

1. Sök stipendier

Det är många gånger lättare än du tror och sannolikheten att du får pengar är ändå relativt stor, om du jämför med en Trisslott. Sök bland aktuella stipendier och fonder på länsstyrelsen.se

2. Du är försäkrad

Se till att du inte betalar för försäkringar som ger ett skydd du redan har. Som student vid ett svenskt universitet eller högskola är du försäkrad från den dagen du skriver in dig till den dagen du är klar med dina studier. Försäkring som inte kostar något. Du är försäkrad under skoltid och under resan till och från skolan. Om du åker på en utbytestermin eller är utbytesstudent i Sverige, är du försäkrad dygnet runt. Läs mer på gratisstudentförsäkring.se 

3. Gör en budget

Hur tråkigt det än låter så kommer du spara MASSOR av pengar på att göra en budget och enkelt är det dessutom. Den som behöver en budget mest är den som har minst pengar att röra sig med. Att vara ekonomisk är att hushålla med resurserna, det behöver man som student. Jag har gjort en enkel guide som du kan följa, läs den här!

4. Investera i en termos

Kom överens med dina kursare om att brygga kaffe och ta med i en termos. Brygger du kaffet själv kostar koppen cirka en krona, köper du den på universitet kan den kosta 15 kr. Dricker du två koppar om dagen så sparar du över 5 000 kr per år. Helt plötsligt blev den dyra termosen en bra investering!

Vardagsekonom

Magnus Hjelmér,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.