Deklarationsguide för dig som student

I år kan du få skatteåterbäring redan i april om du godkänner din deklaration utan ändringar senast 2 april. Om du vill göra skatteavdrag är det 2 maj som är slutdatum. Då får du vänta lite längre på utbetalning, men det kan det vara värt, tycker jag! Här berättar jag om de vanligaste avdragen och vad som gäller.

När jag pluggade på universitetet berättade mina kursare att de gjort skatteavdrag för kurslitteraturen. Jag imponerades och tänkte att jag också skulle läsa på och göra avdragen nästa år. Jag kom aldrig till skott och det var kanske tur, för något avdrag för kurslitteratur får man inte göra i normalfallet. Här kan du istället läsa om lite andra avdrag som kan vara bra att känna till.

Först och främst – lämna in din deklaration i tid, alltså senast 2 maj! Kommer den in för sent får du nämligen betala en straffavgift på 1.250 kronor.

Tillfälligt arbete

Som student är det vanligt att man sommarjobbar på annan ort. Om du gör det har du rätt till avdrag för så kallat "Tillfälligt arbete”. Om du uppfyller kraven är du berättigad att göra avdrag för:

 • utgifter för måltider och småutgifter den första månaden
 • boendekostnader på orten

Kraven som ställs är att:

 • avståndet till arbetsplatsen måste vara längre än 50 kilometer
 • du övernattar på arbetsorten
 • du har kvar din ordinarie bostad på hemorten

Ränteavdrag

CSN

Normalt sett om du har lånekostnader, det vill säga betalar ränta på ett lån, får du göra avdrag för dina ränteutgifter med 30 procent. När det kommer till lånen du tar via CSN så kan du inte göra ränteavdrag. Det beror på att räntesatsen redan har anpassats till de avdragsregler som finns inom skattesystemet. För din del innebär detta att du betalar in en lägre ränta från början, i stället för att i efterhand få tillbaka pengar på skatten.

Ränta på bolån

Om du har lånekostnader, det vill säga betalar ränta på ett lån, får du göra avdrag för dina ränteutgifter med 30 procent. Du kan göra avdraget på alla typer av lån och räntan ska avse en egen skuld. Du kan göra avdrag för:

 • ränta som betalats under året
 • ränta som betalats i förskott och som avser tiden före den 31 januari året efter inkomståret

Avdraget ska vara förtryckt i din deklaration, men kolla gärna att det stämmer.

Uthyrning av bostad

Uthyrning av privatbostäder och hyresrätter beskattas under inkomst av kapital med 30 procent. Avdrag gäller för:

 • bostads- och hyresrätt: Schablonavdrag med 40 000 kronor + den del av föreningsavgiften eller hyran som avser den uthyrda bostadsdelen.  
 • småhus och ägarlägenhet: Schablonavdrag med 40 000 kronor + 20 procent av hela hyresinkomsten.

Läs mer om hur du deklarerar på icabanken.se. Du hittar också mer info om de olika avdragen på Skatteverkets hemsida. Jag gillar framförallt Avdragslexikon för privatpersoner.

Viktigt att tänka på:

 • Ifall du kommer få skatteåterbäring, se till att du har anmält konto för utbetalning till Skatteverket i god tid. Har du funderat på att spara pengarna? Då har jag samlat bra tips om sparande här.
 • Kom ihåg att du under ett år inte får tjäna över ett visst belopp för att vara berättigad fullt bidrag och lån från CSN. Risken är annars att du blir återbetalningsskyldig. För 2018 fick du maximalt tjäna 88 138 kr/termin, läs mer om de olika nivåerna här.

Lycka till!

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.