Så blir du av med CSN-lånet så snabbt som möjligt

Jag får ibland frågan hur man gör för att bli av med CSN-lånet så snabbt som möjligt och mitt bästa tips kan låta självklart: Ta så lite lån du bara kan! Här ger jag tips på hur du kan minimera din skuldsättning under studietiden och hur du betalar av CSN-lånet snabbare.

De allra flesta behöver ta studielån för att kunna klara sin utbildning, men varje krona du kan undvika att låna innebär minst en minst krona mindre att betala av när du pluggat klart. Jag hade tur. Eftersom jag läste i min hemstad kunde jag bo kvar hemma och klara mig på mindre lån. Din hemstad kanske inte har universitet eller högskola, eller så finns inte programmet du vill gå på din ort. Då kan det vara smart att kolla om din utbildning finns på distans.

Du kan också försöka att jobba extra under studietiden och på sätt ta mindre lån. Kom ihåg att det finns gränser för hur mycket du får tjäna om du tar studielån:

  • Pluggar du heltid så får du tjäna 88 138 kr/termin
  • Pluggar du halvtid får du tjäna 132 209 kr/termin

Om man redan har lån

Om du redan har tagit lån och vill betala av dessa så snabbt som möjligt finns det några knep. Du kan exempelvis spara på börsen för att öka din avkastning och på så sätt kunna betala av snabbare. Kom ihåg att detta är förenat med risk och du kan förlora pengar på dina placeringar.*

Men om det känns tufft att kunna betala av lånet i snabbare takt tycker jag inte du ska oroa dig. CSN-lånet kan vara det billigaste lånet du någonsin kommer kunna ta. Räntan för 2018 kommer ligga på blygsamma 0,13 procent.

Lycka till!

 

*) Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.