3 tips inför skatteåterbäringen

Lämnade du in din deklaration digitalt och ska få pengar tillbaka? Glädjande nyheter: Då kan du räkna med att få pengarna redan mellan den 7-9 juni, skriver Skatteverket.

En Sifoundersökning visar att så mycket som 41 procent tänker lägga hela eller delar av skatteåterbäringen på sparkontot. Det näst mest populära valet är att spendera pengarna på att resa - 20 procent vill se sig om i världen. Endast fyra procent svarade att de tänker placera pengarna i aktier eller fonder. Det förvånar mig att så många väljer sparkontot, trots att det ger 0 procents ränta. Hur tänker du som student? Spara eller slösa?

Mina tips till dig är:

1. Prioritera ett buffertsparande

Det är klokt att ha en buffert undanstoppad för lite tuffare tider. Kanske blir cykeln stulen eller så går kylskåpet sönder under sommaren… Om det tråkiga inträffar kommer du att tacka dig själv att du satte undan pengarna. Det här är inga pengar du ska riskera, men välj ett sparkonto som ger dig ränta. Jämför de konton som har insättningsgaranti på exempelvis compricer.se.

2. Amortera 

Har du några lån med hög ränta? Passa på att amortera! Att amortera kan ses som ett sparade, eftersom du minskar summan som räntan beräknas på. Lär dig mer om bolån och amortering här!

3. Unna dig

Även om jag gillar att spara och tänka på min ekonomiska framtid tycker jag samtidigt att vi ska unna oss det goda i livet. Köp något du suktat efter länge, eller ge dig ut och res - det är du värd! 

Fler vardagsekonomiska tips hittar du på icabanken.se, eller följ mig på Twitter: @MagnusHjelmer

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.