10 tips på hur du överlever årets fattigaste månad

För många kommer huvudvärken nu i januari när decembers räkningar ska betalas och kontot gapar tomt. Finns det några enkla sätt att råda bot på detta? Självklart! Här kommer ICA Bankens vardagsekonom, Magnus Hjelmérs 10 förslag hur du överlever årets fattigaste månad.

1. Rensa frysen och gör matlådor

Genom detta enkla tips kan du spara mer än 1 000 kr per månad! 

Matlådor

 

2. Stoppa sparandet

Har du en stående överföring till ett fondsparande eller sparkonto? Pausa den i januari.

 

3. Jämför priser på nätet

En stor del av tiden vi spenderar på Internet går till att jämföra priser på diverse produkter. Ett enkelt sätt att säkerställa att just du får bästa pris är att använda exempelvis Prisjakt eller Pricerunner.

 

4. Gå på gratisaktiviteter

Museum, låna böcker på biblioteket, och lokala evenemang som är gratis är mycket bra januariaktiviteter.

 

5. Köp begagnad kurslittertur

Gör som många andra, köp kurslitteraturen begagnad. Ofta är det samma utgåvor som används under flera terminer och det öppnar upp för att göra fynd!

Böcker

 

6. Ät mer vegetariskt

Grönsaker än mycket billigare än kött.

 

7. Undvik lån

Att låna för att lösa en ekonomisk svår situation är sällan en bra idé, räntorna är ofta höga och vi tenderar att hamna i samma situation igen. 

 

8. Laga mat tillsammans

Ett kul sätt få pengar att räcka längre är att laga mat tillsammans. Tänk, stordriftsfördelar. Bor du i korridor eller kollektiv underlättar det, planera menyn, gör inköpen, laga tillsammans och splittra på kostnaden. 

Matlagning


9. Sälj saker som du inte använder

Du har säkert saker hemma som du inte använt på länge. Överväg att sälja dessa och få in en slant. 

 

10. Sluta röka/snusa

Det är inte bara bra för din hälsa utan även för din plånbok om du slutar röka eller snusa. Röker du 20 cigaretter om dagen och slutar röka sparar du över 1 600 kr per månad!

 

Vardagsekonom

Magnus Hjélmer,

Idag vardagsekonom på ICA Banken, tidigare vd för Unga Aktiesparare. Brinner för att göra ekonomi enkelt så vi får mer i plånboken. Tror att fler kan göra mer och att små förändringar leder till stora resultat.