Hoppa till sidans innehåll

Recept

Rostade havrebitar med sesam

Lättgjorda havrebitar perfekta till mellanmål eller som nyttigt kvällssnack. Rosta havregryn i torr stekpanna tillsammans med sesamfrön. Mixa med grovhackade nötter och fikon. Tryck ut i en form och ställ i kylskåp någon timme. Skär i bitar och njut!

Ingredienser

ca 30 stycken
  • 1 dl havregryn
  • 1/2 dl vita sesamfrön
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 1 dl strimlade, torkade fikon
  • 1 msk vatten

Näringsvärde per portion

Energi: 132 kj / 32 kcal
Protein:1 g
Kolhydrater: 3 g
Fett: 2 g
Salt: 0,2 g

Gör så här

  1. Rosta havregrynen och sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme. Låt det kallna. Grovhacka nötterna och fikonen.
  2. Blanda allt i en matberedare och mixa ihop.
  3. Tryck ut massan på plastfolie, ca 10x20 cm (för 30 st) . Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp någon timme innan de skärs i bitar.

För alla

Fri från ägg, laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt ut havregryn mot ren havre.

Näringsvärdet är beräknat per bit.

Liknande recept

Kommentarer

Redaktionen Anmäl

Hej Hanna! Vad tråkigt att det inte blev lyckat. Testa att rosta sesamfröna och havregrynen lite kortare tid. Anledningen till att de rostas är att få fram mer smak men det är inte gott om det smakar bränt. Hälsningar, Veronica

Hanna Anmäl

Jag hade i nästan 2 msk vatten och det blev jättebra konsistens! Får dock slänga alltihop i alla fall för jag rostade sesamfröna tills de började bli en aning gyllenbruna kanterna. Det räckte tydligen för att få hela havrebitarna att smaka som beska brända popkorn. Det står inte i receptet men låt det inte bli minsta lilla färg på sesamfröna och havren när du rostar dem!

Anna Anmäl

Supergott litet mellis! Och snacka om fullproppat med nyttigheter! Med tanke på tidigare kommentarer såg jag till att mixa smeten ganska länge och använde 1,5 msk vatten. Stod i kylen 1,5 timme ungefär och de blev helt perfekta i konsistens. Dock skulle 30 st ha gett otroligt små bitar så jag skar dom i 12 bitar och skulle nog säga att det krävs kanske 2 st och någon frukt för ett tillräckligt mättande mellanmål. Ni måste prova dessa!

Lägg till en egen kommentar.

ICA stoppar försäljning av barnkläder från Ronald A/S pga kvalitetsbrist som kan orsaka kvävning. Läs mer