Recept

Rostad majs- och sötpotatissoppa

Genom att först rosta majs, sötpotatis, lök och vitlök i ugnen får soppan en fylligare smak. Toppa majs- och sötpotatissoppan med knapriga frön, mer majs och färsk koriander. Just goda toppings med olika konsistens är något som alla släta soppor vinner på!

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2017.

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 350 g sötpotatis
  • 450 g frysta majskorn
  • 1 tsk malen koriander
  • 2 msk rapsolja
  • 1 röd chili
  • 1 kruka koriander
  • 1 l vatten
  • salt och svartpeppar

Till servering

  • rostade pumpakärnor och sesamfrön

Näringsvärde per portion

Energi: 1697 kj / 402 kcal
Protein:12 g
Kolhydrater: 40 g
Fett: 20 g
Salt: 1,84 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Skala lök, vitlök och sötpotatis. Skär i grova bitar och lägg i en ugnssäker form tillsammans med majs och koriander. Ringla över oljan och blanda runt. Rosta i mitten av ugnen ca 25 minuter. Sätt på grill/övervärme och låt stå ytterligare ca 10 minuter, tills ingredienserna börjar få färg och potatisen mjuknar.
  3. Ta ut formen och lägg ca 1 dl majs (för 4 port) åt sidan. Häll resterande grönsaker i en kastrull.
  4. Dela, kärna ur och hacka chilin. Plocka korianderbladen och spara till garnering.
  5. Lägg korianderstjälkarna i kastrullen med chilin och vattnet. Mixa slätt med stavmixer. Koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  6. Till servering: Toppa soppan med majskorn, korianderblad, pumpakärnor och sesamfrön. Servera gärna med Kastrullbröd.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Kommentarer

Johanna Anmäl

Cecilia: Vilken typ av grädde? Matlagningsgrädde eller Vispgrädde?

Cecilia Anmäl

Godaste soppan jag gjort på länge! Bytte ut hälften av vattnet mot grädde och pumpafröna mot solrosfrön.

Margareta Anmäl

Bytte ut majsen, som jag inte tycker om i soppor, mot 2,5 dl kokta kikärtor (då blev det lite att tugga på i soppan också). Samt att jag kortade ner tiden i ugnen genom att mikra i 10 min istället för att rosta i 25 min (grillade bara allt i 10 min i ugnen). Använde Sambal Oelek som alla fick anpassa själva efter smak. Barnen älskade soppan!!!

Lägg till en egen kommentar.