Recept

Räk- och fiskgryta (Moqueca de Camarâo)

Utsökt fiskgryta med räkor, salladslök, laxfilé, chilifrukt och örter som persilja och koriander. Räk- och fiskgryta (Moqueca de Camarâo) är en relativt lättlagad gryta som lätt faller dina gäster i smaken.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2005.

Ingredienser

  • 600 g fiskfilé t ex lax och gös
  • 1/2 dl färskpressad limejuice
  • 1/2 tsk salt
  • 2 stora gula lökar
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2 gröna chilifrukter (valfri styrka)
  • 2 msk olivolja
  • 1 paket krossade tomater (à 500 g)
  • 2 msk konc fiskfond
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 1/2 dl finhackad koriander
  • 1 burk kokosmjölk (à 400 g)
  • 2 dl vatten
  • 150 g skalade räkor
  • 4 salladslökar

Näringsvärde per portion

Energi: 2560 kj / 610 kcal

Gör så här

  1. Skär fisken i 2-3 cm stora tärningar. Blanda med limejuice och salt.
  2. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Kärna ur och finhacka chilifrukten.
  3. Fräs grönsakerna på svag värme i olivolja. Tillsätt krossade tomater, fiskond, persilja och koriander. Låt sjuda i ca 10 minuter.
  4. Häll i kokosmjölk och vatten. Låt koka upp. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6-7 minuter. Vänd ner räkorna och låt dem bli varma.
  5. Strimla och strö över salladslöken. Smaka ev av med salt och peppar.
  6. Servera grytan med kokt ris och het chilisås.

För alla

Gluten- och äggfri.
Gör mjölkfri: använd mjölkfri buljongtärning i stället för fiskfond.