Hoppa till sidans innehåll

Recept

Räk- och äggsallad med citrondressing

Denna räk- och äggsallad med citrondressing är en matig, fräsch, frisk och smakrik sallad med ingredienser som skalade räkor, matvete, ägg, mangoldskott och krispig fänkål. Passar perfekt som middag eller lunch, vilken dag som helst i veckan, året runt.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 23, 2013.

Ingredienser

  • 400 g skalade räkor
  • 4 minibaguetter (gärna fullkorn)
  • 2 dl matvete
  • 4 ägg
  • 1 citron
  • 1/2 kruka dill
  • 1 fänkål
  • 1/2 dl olivolja
  • salt och peppar
  • 1/2 gurka
  • 1/2 påse salladslök (à 125 g)
  • 65 g mangoldskott

Näringsvärde per portion

Energi: 2523 kj / 604 kcal
Protein:38 g
Kolhydrater: 66 g
Fett: 18 g
Salt: 3 g

Gör så här

  1. Tina räkorna och låt de rinna av.
  2. Sätt på ugnen enligt anvisningen på brödförpackningen.
  3. Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen.
  4. Koka upp vatten och lägg i äggen. Koka dem 8 minuter och spola dem sedan kalla.
  5. Grädda baguetterna enligt anvisningen på förpackningen.
  6. Skölj citronen. Finriv skalet och pressa ur saften. Skär dillen grovt. Skiva fänkålen så tunt som möjligt, gärna med osthyvel. Blanda citronskal och -saft och dill med fänkål och olivolja. Krydda med peppar.
  7. Skala, dela, kärna ur och skiva gurkan. Skiva salladslöken tunt. Blanda det med fänkålen,  mangoldskotten, räkorna och matvetet. Smaka av med salt och peppar.
  8. Skala och dela äggen.
  9. Servera salladen med ägg och bröd.

För alla

Rätten är fri från laktos och mjölkprotein men innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd och byt ut matvetet mot ris eller quinoa.

Tips

Kockknepet:
Nötig smak: Koka matvetet och låt dem rinna av ordentligt. Rosta dem sedan i lite olja och salt i en stekpanna. Då får de en lite nötigare karaktär.