Recept

Pepparrostad kalkon med rotsaksbulgur, broccoli och gräddfil

För variation i vardagsmaten kan du byta ut kycklingen mot den lite mer smakrika kalkonfilén. Rosta i ugn tillsammans med broccoli, piffa din bulgur med rotsaker och du har en middag utöver det vanliga.

Ingredienser

Kalkon

  • ca 600 g kalkonfilé
  • 2 tsk rosépeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 krm malen nejlika
  • 2 krm svartpeppar
  • salt
  • 250 g broccoli
  • 1 tsk olivolja

Rotsaksbulgur

  • 4 port bulgur (gärna fullkorn)
  • 500 g vegetarisk pytt

Till servering

  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 2 dl gräddfil

Näringsvärde per portion

Energi: 2453 kj / 586 kcal
Protein:48 g
Kolhydrater: 45 g
Fett: 22 g
Salt: 0,43 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Kalkon: Mortla rosépeppar och timjan och blanda med resten av kryddorna. Salta kalkonfilén och gnid in kryddorna och lägg på en plåt. Sätt in mitt i ugnen först 10 minuter. 
  3. Ansa och skär broccolin i 4 klyftor, gnid in dem med olivoljan och krydda med salt. Lägg broccolin på samma plåt som kalkonen och stek tills kalkonens innertemperatur är 72°C, ca 15 minuter
  4. Rotsaksbulgur: Koka bulguren enligt anvisningen på förpackningen.
  5. Tillaga den vegetariska pytten i en stekpanna enligt anvisningen på förpackningen. Tillsätt bulguren, stek ytterligare ca 2 minuter och smaka av med salt och peppar.
  6. Till servering: Hacka nötterna grovt. Servera kalkonen med broccoli, rotsaksbulgur, gräddfil och hasselnötter.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt ut bulgur mot glutenfri couscous eller annat glutenfritt gryn.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfil mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Tips

Smaksätt rotsaksbulguren med hackade färska örter t ex dill, persilja eller oregano.