Recept

Nyttigare midsommartårta

Fräscht och somrigt recept på gräddtårta som är lite nyttigare än den klassiska. Byt ut en del av vetemjölet mot mandelmjöl och en del av grädden mot yoghurt. Fyll med bananer, jordgubbar och grädde blandad med lite lemon curd. Toppa med färska jordgubbar. Jättegott!

Ingredienser

Botten

  • 3 dl vetemjöl (3 dl motsvarar 180 g)
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1/2 dl rapsolja (+ extra till formen)
  • 2 mogna bananer
  • ströbröd (till formen)

Fyllning

  • 2 bananer
  • 250 g jordgubbar

Topping

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1/2 dl lemon curd

Till garnering

  • 1 kruka mynta
  • 1/2 l jordgubbar

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa en bakform, ca 15 cm i diameter (för 12 bitar).
  3. Blanda vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver i en skål.
  4. Blanda mjölk, ägg, olja och rör ner i mjölblandningen.
  5. Mosa bananerna och rör ner i smeten. Häll smeten i formen.
  6. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Känn med en sticka att botten är klar innan du tar ut den. Låt botten svalna helt.
  7. Fyllning: Mosa bananerna med jordgubbarna.
  8. Topping: Vispa grädden och blanda med yoghurt, vaniljpulver och lemon curd.
  9. Dela tårtbotten i 2 delar. Lägg den ena på ett fat och bred på banan- och jordgubbsblandningen. Lägg på den andra som ett lock och bred på gräddblandningen. 
  10. Till garnering: Garnera med mynta och jordgubbar.

För alla

Kontrollera noga innehållet i lemon curden.
Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjök, grädde och turkisk yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt mjök och yoghurt mot mjölkprotienfria ersättningsalternativ. Byt grädden mot vispbar mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Kommentarer

Bo arne Anmäl

Detta recept liknar mycket mitt vanliga tårt-recept. Skillnaden är att jag tar 1 dl havrekli istället för mandelmjöl och inga bananer i smeten. Till toppingen fördrar jag Lindahls grekiska yoghurt, den är inte så rinnig i konsistensen som vanlig turkisk.

Jan Anmäl

Verkar mycket intressant, vi ska prova den i midsommar.

Lägg till en egen kommentar.