Hoppa till sidans innehåll

Recept

Julsmörgås med honungs- och senapsmarinerad lax

Maxa minglet eller starta julmiddagen med matiga och lyxiga laxsnittar. Här får laxen extra god smak då den vilat i en smarrig honung- och senapsmarinerad och sedan toppats med en pepprig och pigg pepparrotsgurka.

Ingredienser

Pepparrotsgurka

  • 4 msk strösocker
  • 2 msk ättika (12%)
  • 1 dl vatten
  • 1/2 gurka
  • 2 msk riven pepparrot

Marinerad lax

  • skal från 1 citron
  • 1 1/2 msk färskpressad citronsaft
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk flytande honung
  • 3 msk matolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm nymald svartpeppar
  • ca 200 g laxrygg

Till servering

  • knäckebröd
  • dill

Näringsvärde per portion

Energi: 1464 kj / 350 kcal
Protein:12,8 g
Kolhydrater: 35,1 g
Fett: 16,6 g
Salt: 0,8 g

Gör så här

  1. Pepparrotsgurka: Blanda socker, ättika och vatten. Vispa tills sockret löst sig.
  2. Skiva gurkan tunt med mandolin eller osthyvel. Skala och riv pepparroten.  Blanda gurkan och pepparroten med ättikslagen. Låt dra minst en timme, helst över natten.
  3. Marinerad lax: Riv det yttersta skalet av citronen och pressa ur saften. Vispa ihop citronsaft och -skal, senap, honung, olja, salt och peppar.
  4. Skär laxen i ca 3 mm tjocka skivor och pensla ett rejält lager senapsmarinad på en tallrik. Lägg ut laxskivorna på marinaden och pensla resten av marinaden på laxen. Låt stå i rumstemperatur 1/2-1 timme före servering.
  5. Till servering: Servera laxskivorna på knäckebröd, toppa med inlagd gurka och dill.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt knäckebröd.

Kommentarer

Redaktionen Anmäl

Hej Johan! Sedan 2012 har Livsmedelsverket tagit bort sitt råd att man måste frysa lax i minst 48 timmar innan man ska grava, rimma eller äta laxen rå. Det finns nämligen ingen parasit i odlad lax att ta död på. 98 procent av den lax vi äter är odlad. Lycka till! Hälsningar Michelle

Johan Anmäl

Hej, jag har inte hunnit laga receptet ännu men det låter jättesmarrigt! Dock, bör man inte frysa laxen något dygn innan för att ta bort eventuella mikroorganismer? Jag har för mig man gör så i andra recept...

Lägg till en egen kommentar.