Hoppa till sidans innehåll

Recept

Halstrad lax med grönärtsguacamole

Halstrad lax med grönärtsguacamole är ett urläckert recept där rejäla laxfiléer halstras och serveras med ugnsrostad sparrispotatis och färgsprakande grönärtsguacamole av gröna ärter, lök, paprika och olivolja. Matigt och supergott!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 40, 2013.

Ingredienser

  • 900 g potatis
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 250 g gröna ärter
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 4 port laxfilé (á 140 g)
  • 1 lime
  • 65 g mangoldskott

Näringsvärde per portion

Energi: 2645 kj / 631 kcal
Protein:36 g
Kolhydrater: 52 g
Fett: 28 g
Salt: 1,7 g

Gör så här

  1. Tina fisken.
  2. Sätt ugnen på 225°C och ställ in en ugnsplåt.
  3. Dela och blanda potatisen med hälften av olivoljan, krydda med salt och peppar.
  4. Häll ut potatisen på plåten och rosta den ca 15 minuter.
  5. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i ärterna och låt dem koka 2 minuter så de är tinade och varma.
  6. Mixa ärterna och resten av olivoljan till en grov puré i en matberedare eller med en stavmixer.
  7. Skala, hacka lök och vitlök.
  8. Dela, kärna ur och skär paprikan i små tärningar. Blanda lök- och paprikahacket med ärtpurén. Smaka av med salt och peppar.
  9. Halstra laxen i en het stekpanna med lite salt ca 2 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar.
  10. Skär limen i klyftor och servera till laxen, potatisen, guacamole och mangoldskott.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.