Börja träna!

Träningstrend:

det mentala allt viktigare

PT:n Oscar Jöback har varit en del av fitnessvärlden i 25 år. Hans spaning är att den mentala biten blir allt viktigare inom all träning.

Publicerad den 26 augusti, 2015

Det fanns en tid då träning enbart handlade om kroppen. Puls, tempo, midjemått och kilon. Men för att nå det önskade målet med sin träning – vad målet än är – räcker det inte att öka tempot och lägga på lite extra vikter. Enligt Oscar Jöback krävs det även att man arbetar med det mentala, vilket allt fler börjar inse. 

– Det handlar om att vara närvarande i sin träning, att känna efter hur det känns i kroppen och acceptera den känslan. Genom media blir vi matade med information i stil med: ”Så här ska du göra, så här ska du inte göra.” Ta de råden med en nypa salt och förlita dig i stället på dina egna känslor om vad som är rätt eller fel för din kropp, säger Oscar Jöback.

"Håll käften farsan"

Utöver personlig tränare och gruppinstruktör, jobbar Oscar Jöback som coach och samtalsterapeut. Att det mentala och fysiska är olika sidor av samma mynt, får han bekräftat nästan dagligen. 

– En av mina PT-kunder sa till mig att ”när det börjar gå för bra för mig, då lägger jag alltid ner”. Vi pratade om det där och kom fram till orsaken. När hon var liten brukade hennes pappa säga att ”du ska inte tro att du är mer än någon annan”. Det där hade tydligt fastnat, och varje gång hon var nära att lyckas med något – i träningen, på jobbet eller i relationer – så lade hon ner. Efter vårt samtal kunde hon inför en nära framgång säga, tyst i sitt huvud, ”håll käften farsan, jag gör hur mycket jag vill”.  

Oscar Jöback ger ytterligare ett exempel:

– En annan kund sa att han inte kunde springa på grund av en gammal skada i knäet. Han var rädd att den skulle komma tillbaka och begränsade därför sina rörelser. Jag sa till honom att ”vet du, du kan visst springa”, och det gick utmärkt! Den där skadan satt inte längre i knäet, utan i huvudet.

Träning med kroppsvikten

Samtidigt som den mentala biten blir allt viktigare inom all träning – från yoga till högintensiv intervallträning – ser Oscar Jöback ett uppsving för den fria träningen.

– Gymbranschen håller på att förändras. Det blir färre maskiner och fler öppna ytor där man använder sig av kroppsvikten och olika redskap som balansbollar, gummiband och fria vikter. Vi människor är byggda för en oändlig variation av rörelser. Se bara på små barn! Det är oerhört inspirerande att se hur de kryper, krälar och vrider på sina kroppar. Vi vuxna blir också allt modigare när det gäller att experimentera med rörelser och testa olika träningsformer.

Lästips! Boken Lust att träna. Kom igång och behåll din motivation med Oscar Jöback. (Semic) innehåller färdiga träningsprogram som är upplagda efter mål och olika personlighetstyper.

Inspirationstips! Följ Oscar Jöback på Instagram.