Må-bra-tips

Sov gott och må bättre

Sömnen är oerhört viktig för hälsan. Det är när vi vilar som kroppen återhämtar sig och hjärnan får chans att bearbeta dagens intryck. Men hur gör man när det är svårt att sova? Här är 7 tips för en bättre sömn.

Vistas ute i dagsljus

Dagsljusets växlingar påverkar våra inre klockor. Lever vi i takt med ljuset blir det lättare att sova när det blir mörkt.

Var regelbunden

Genom att gå till sängs och stiga upp vid ungefär samma tidpunkt får kroppen hjälp att hitta dagsrytmen och ställer automatiskt in sig på sömn respektive vakenhet.

Rensa sovrummet

Ta bort TV och annat som kan distrahera, störa eller stressa dig. Grundregeln är att hålla sovrummet tyst, svalt och mörkt för ordentlig nattro.

Stäng av datorn i tid

Mobiler, surfplattor, dator- och TV-skärmar avger så kallat blått ljus som aktiverar hjärnan och hindrar tillverkningen av sömnhormonet melatonin. Stäng av skärmarna senast en timme innan läggdags, helst tidigare.

Motionera

Fysisk aktivitet gör att kroppen lättare kan reglera sin temperatur, vilket är viktigt när man ska komma till ro och sova. Men se till att avsluta träningen ett par timmar innan sänggående för att hinna slappna av.

Undvik kaffe och alkohol

Drycker med koffein och socker gör att vi piggnar till. Har du svårt att sova ska du undvika läsk, energidrycker och te under kvällen.

Varva ner

Försök hinna varva ner innan du lägger dig. Läs en bok eller använd tiden till att förbereda lunchlådor, kläder och barnens väskor till morgondagen. Du sparar tid på morgonen och sover bättre när du vet att det mesta redan är fixat.

Fakta

Hur mycket vi behöver sova varierar från person till person men de flesta har behov av 6-9 timmars sömn per dygn. För lite sömn leder inte bara till trötthet, koncentrationssvårigheter och nedsatt immunförsvar. Det finns också forskning som tyder på att för lite sömn kan vara en orsak till övervikt.