Hoppa till sidans innehåll

Tips!

Så äter du inför

en stor idrottsprestation

Är du en aktiv idrottare som behöver toppa energin under flera timmar? Grundregeln är att äta jämnt över dagen: frukost, lunch, middag och ett par, tre mellanmål där emellan. Äter du mer sällan kommer blodsockret att sjunka, och följden blir att du känner dig trött och orkeslös. Få men stora måltider leder dessutom till att kroppen lättare lagrar överskottsenergin som fett.

Kolhydratladda i god tid

Dagarna före en stor idrottsutmaning är det extra viktigt att äta bra. Kroppen lagrar nämligen energi i musklerna, vilket gör att din uthållighet ökar. Kolhydratladda därför med grötfrukostar, smörgåsar, pastarätter och potatis. Andra bra alternativ är quinoa, bulgur och cous-cous.

Själva tävlingsdagen bör inledas med en ordentlig frukost. Det är nu energibehovet är som störst, och hela din energinivå under dagen påverkas av just denna måltid. Frukosten bör därför innehålla rikligt med kolhydrater, men även protein och fett. Tips! Avokado innehåller mycket enkelomättat fett, vilket är bra för kroppen.

Hård träning kräver mycket energi

Ett träningspass gör lätt slut på den lagrade energin från kolhydrater i musklerna. Därför bör även kommande mellanmål innehålla kolhydrater, helst långsamma sådana, vilket finns i bland annat råris, linser och bönor. Det är även viktigt att du får i dig proteiner – kanske lite makrill, ägg, cotteage cheese eller nötter – så att musklerna inte bryts ner när du genomför idrottsutmaningen. Se också till att äta en kolhydratrik lunch, exempelvis en pastarätt med kyckling eller potatis med fisk.

Sista måltiden före utmaningen 

Inför idrottsutmaningen är det bra att äta ett mellanmål som innehåller såväl kolhydrater som proteiner och fett. Det kan vara en liten kycklingsallad med matvete eller bulgur, eller kanske en yoghurt med bär, frukt, nötter och lite honung. Tänk på att äta mellanmålet i god tid, minst en timme före utmaningen, och att inte äta för mycket. Annars slösar kroppen energi på att bryta ned maten när energin egentligen borde gå åt till muskelarbete. Så ät rätt, ge dig ut – och ge allt!

Tips 1!

En bra smörgås innan träningen gör du lätt av en skiva rågbröd, bredd med en matsked mosad avokado samt några skivor skinka eller kyckling och ett par tomatskivor. Tänk på att dricka mycket vatten till!

Tips 2!

Den sista måltiden före idrottsprestationen bör inte vara för fet, kryddstark eller fiberrik, då det kan oroa magen och skapa besvär under träningen.