Idrottsstjärnan

Joackim Norberg

har klart fokus

Joackim Norberg var med om en cykelolycka som gjorde att han nästan helt förlorade funktionen i vänster arm. Åtta år senare blev han världsmästare i parapistolskytte.

Hur upptäckte du skytte?

– Cykelolyckan skedde sommaren 2006, och där var det ett år i konvalescens innan jag kunde börja jobba igen. Jag skilde mig i samma veva som olyckan, bara ett halvår efter, så plötsligt hade jag väldigt mycket tid och behövde hitta nya sysselsättningar. Jag började med både golf och skytte, ungefär samtidigt. 

Var skytte roligare eller var du bättre på det?

– Först var bägge sporterna väldigt roliga, men sen utvecklades det successivt mot att jag blev bättre och bättre på skytte. Det är ju en sport som man kan hålla på med året runt också, till skillnad från golfen. Jag köpte en luftpistol och började hålla på mer med skyttet, vilket ledde till att jag blev bättre och då blev det ännu roligare.

Vad är det svåraste med skytte?

– Det är ju en repetitiv sport där man utför exakt samma rörelse, om och om igen. Och det handlar om att utföra den till perfektion, med känsla och kontroll, under väldigt hög press när kroppen egentligen bara vill göra någonting annat. Så man måste kontrollera både hjärta och hjärna.

Hur mycket tränar du?

– I princip varje dag, men i olika omfattning. Vissa dagar kan ett pass vara på 30 minuter och andra gånger är det fyra timmar – det är helt beroende på vad jag gör.

Hur ansträngande är det att skjuta rent fysiskt?

– Rent fysiskt är det inte särskilt ansträngande, även om jag kan ha extremt hög puls när jag skjuter  om en tävling är viktig och jag är nervös. Det finns egentligen inga krav på att man ska vara särskilt stark. Men jag har lagt in mer styrke- och konditionsträning nu, för man mår bra av det och jag tror att det på sikt kommer hjälpa mig i pistolskyttet också. 

Hur får skyttet dig att må bra?

– Jag tror att alla mår bra av att känna sig bra på något och få positiv feedback. Skyttet kräver att man har fokus på ett väldigt begränsat område, om och om igen. Och det blir lite meditativt på det viset. Sen har jag lärt känna väldigt många genom skyttet också, och fått åka världen runt och se nya platser. 

Hur är det med den mentala biten?

– Jag har läst lite om visualisering och det är ju ett sätt man kan jobba på: visualisera just HUR det perfekta skottet ser ut när det genomförs. Sen har jag anlitat en jätteduktig pistolskyttetränare, enligt mig Sveriges bästa, och han är utbildad psykolog. Han har en förmåga att sätta rätt tankar i huvudet på mig. När jag var nere på VM hade jag dagen innan en förberedande träning. Det gick inte jättebra, så jag ringde honom och sa det: ”Det känns inte bra, jag har inte rätt känsla”. Och han svarade: ”Känsla, det är bara en bonus. Du ska bara utföra tekniken rätt och göra det du har gjort på träningen – det räcker för att du ska skjuta bra”. 

Hur påverkades du av själva olyckan?

– Jag tror att jag har en ganska bra förmåga att acceptera och anpassa mig till rådande förutsättningar. När jag kom till rehabiliteringssjukhuset, tre veckor efter operationen, åt vi i en gemensam matsal. Under frukosten stod personalen och serverade de andra patienterna. De skulle börja servera mig med, men jag förstod aldrig riktigt varför, utan tänkte ”jag har ju EN arm, jag kan väl gå och hämta fil och mackor själv”.


Lyssna på Radiosportens intervju med Joackim Norberg här.