Hoppa till sidans innehåll

Grilla nyttigt!

Grilla sallad – nya

hälsotrenden

Grönsaker som sparris, tomater och paprika är klassiker på grillen. Men nu börjar allt fler att upptäcka hur gott det är att grilla sallad. Vi tipsar om goda och nyttiga recept med grillad sallad.

Tips: Se alla våra recept med sallad

Sallad har en given plats på grillfesten – så länge den ligger hackad och kall i en skål. Men varför inte bredda salladens repertoar och fräsa den på grillen? Överraskande gott och väldigt hälsosamt! 

– Det sägs att salladen i den ursprungliga ceasarsalladen ska grillas. Jag vet inte om det stämmer, men omöjligt är det ju inte, säger ICA-kocken Leif Grönlund.

 • Satsa på grövre blad

  Hans tips är att grilla sallad som har lite grövre blad, till exempel hjärtsallad, romansallad och endive.

  – Halvera salladshuvudet på längden, så att roten håller ihop bladen. Kålsorter som är lösare knutna fungerar också bra att grilla, som pak soi, spetskål och sommarkål. Sallad med lösare knutar och tunnare blad, som bladsallad och krispsallad, säckar lätt ihop och tappar spänst och krispighet på grillen, säger Leif Grönlund.

 • När är då salladen färdig att avnjutas?

  – Bestäm själv hur hårt du vill grilla salladen, den går ju att äta rå. Salta, peppra och ringla över en olivoljebaserad dressing smaksatt med vitlök och örter, det behövs inte så mycket mer, säger Leif Grönlund.

 • ”Mer grönt på grillen”

  Enligt Christina Karlsson, chefsdietist på ICA, har sallad mycket nyttigheter att erbjuda.

  – Sallad, särskilt sorterna med grövre blad, innehåller en hel del vitaminer och mineraler. Särskilt viktigt är vitaminet folsyra, som bland annat bidrar till att minska risken för ryggmärgsbråck hos foster. Mer grönt på grillen alltså, med extra stora portioner till flickor och kvinnor i barnafödande ålder!

Recept med grillad sallad