Inspiration

Fransmännen

äter sig friska

Om du har funderingar på att ändra din kost kan det vara en god idé att blicka söderut. En snegling på fransmännens matvanor visar nämligen att det inte nödvändigtvis alltid handlar om vad du äter, utan hur du gör det.

Fransmän dricker mest vin per capita, röker mer än de flesta och har ofta en skeptisk inställning till idrottande. Trots detta visar landet gång på gång goda resultat i folkhälsoundersökningar, både i fråga om livslängd och hjärt- och kärlsjukdomar. Den franska friskheten är en gåta för hälsoexperter världen över, men lösningen kan ligga i landets starka middagskultur.

Mycket handlar om inställning

Den franske sociologen Claude Fischler har länge studerat attityden till mat i olika länder och han tror att inställningen till måltiden är en viktig orsak till fransmännens goda hälsa. I Frankrike handlar mat om njutning och glädjen i att dela måltiden med familj och vänner. Här fokuserar man på smak och kvalitet, till skillnad från amerikaner exempelvis, som ofta pratar mycket om näringsvärde och hälsa – men inte på långa vägar lever som de lär.

Den hälsosamma matkulturen verkar dessutom vara något som förankras hos fransoserna redan på ett tidigt stadium. Med ”smak-lektioner” på schemat, långa lunchraster och bannlysta läsk- och godisautomater, spelar skolan en stor roll i att lära de franska barnen goda rutiner. 

Låter måltiden ta sin tid

I genomsnitt tillbringar fransmännen 2 timmar och 22 minuter vid matbordet varje dag. När klockan slår 20.15 sätter sig en tredjedel av befolkningen till bords i sällskap av familj och vänner, och njuter av en middag som varar i minst 35 minuter. Till skillnad från andra delar av världen där vi alltmer rör oss mot en snabbmatskultur, har tiden vid det franska middagsbordet faktiskt ökat en kvart sedan 1980-talet. Traditionen av långa och regelbundna måltider gör även fransmännen till ett av de folk som småäter minst mellan måltiderna.

Här på redaktionen tycker vi att denna syn på måltiden som både njutning och anledning till gemenskap är väldigt inspirerande. Äntligen kan trerättersmiddagar med goda vänner och långluncher med favoritkollegor få den status de alltid förtjänat – som friskvård!