Hoppa till sidans innehåll

Börja springa!

Från soffan

till startlinjen

Niklas Heller tränade bara sporadiskt. Men så blev en vän svårt sjuk i cancer, och tillsammans satte de upp ett mål: att springa maraton i Paris.

Fotbollen var en viktig del i Niklas Hellers liv, och under många år spelade han allt från fotboll i seriesystemet till Korpen. Men så blev han pappa och träningen trillade allt längre ner i priolistan. 

– En period var det till och med jobbigt att gå upp för trapporna, min kondition var som bortblåst, berättar Niklas Heller.

Men så blev en god vän svårt sjuk i cancer. Vännen kämpade sig igenom behandlingen, och bara två veckor efter operationen gav han sig ut och sprang 1 500 meter.

– Han hade det oerhört tufft, ändå gav han sig ut och sprang. Själv satt jag i soffan. Då kände jag att ”kan han, då kan jag också”, och vi bestämde oss för att springa maraton i Paris. Att stå där vid starten tillsammans på Champs-Élysées och se solen gå upp var en mäktig känsla.

Springer även ultradistanser

Maraton i Paris, som var 2010, blev början på en ny livsstil för Niklas Heller. Han rev av lopp efter lopp inom löpning, triathlon, simning och skidåkning, startade en träningsblogg. Numera springer han även ultralopp, ett intresse som väcktes då han med foten i gips efter en avsliten hälsena fick en bok i brevlådan från en vän: ”What I Talk About When I Talk About Running” av Haruki Murakami.

– Det är en självbiografisk bok om långdistanslöpning. En sekvens handlar om hur Murakami står vid starten, lite kall och med dagg på kläderna, på väg att springa ett ultramaraton på 100 kilometer runt Lake Surama i Japan. Den där sekvensen fastnade, och midsommarhelgen 2016 är målet att jag ska springa just det loppet.

Nya utmaningar viktigare än rekordtider

Niklas Hellers syn på träning är att allt är möjligt och att det aldrig är för sent.

– Jag jagar inte rekordtider, min drivkraft är att hitta nya utmaningar. Och att göra det tillsammans med människor jag tycker om. Senast var vi 17 personer som åkte ner till Budapest tillsammans, varav nio av oss sprang maran. Det sociala runtomkring träningen och loppen känns jätteviktigt! Att äta något gott efter loppet och njuta av livet, avslutar Niklas Heller.

Niklas Heller bloggar om sin träning och sin vardag på www.runningheller.com

Han har även berättat om sin träning i Fitnesspodden avsnitt #X64. Lyssna på Fitnesspodden här.