Hoppa till sidans innehåll

Fotbolls-EM

Fotbollsmaten som

får dig att skratta

Vad äta när man kollar fotboll? Riki Simic, en av författarna till Fotbollskokboken, suckar åt den klassiska hamburgaren. Han serverar hellre mat som bär på en historia och är kryddad med drama.

För Riki Simic handlar hälsa om passion. Han lärde sig laga mat på Operakällaren, som den yngste kocken genom tiderna i källarens kök. Numera jobbar han halvtid som turneringsansvarig på AIK och halvtid som sportchef hos en fotbollsklubb i Los Angeles. 

För två år sedan förenade han sina två passioner i den hyllade Fotbollskokboken – 45 magiska matcher och 45 matchande maträtter, som han skrev tillsammans med vännerna David Mortimer-Hawkins och Sladjan Osmanagic.

– Skippa den klassiska hamburgaren och servera i stället mat som bär på en historia kopplad till matchen, tipsar Riki Simic. 

En mutskandal i Karibien

Han berättar att den enkla vägen är att servera exempelvis en pasta om Sverige spelar mot Italien. Den svåra vägen är att hitta en historia mellan lagen som möts och skapa en rätt utifrån det.

– Låt säga att Sverige spelar mot Brasilien och den brasilianske tränaren tidigare var anklagad för en mutskandal för sina friresor till Karibien. Ja, då kan man bjuda på en karibisk grillrätt. Sedan kommer samtalet att rulla på av sig själv. Var det verkligen till Karibien han åkte? Och hade han inte med sig en älskarinna också? 

Final kräver en trerätters

En final tycker Riki Simic kräver en trerätters: förrätt till försnacket, huvudrätt till matchen och efterrätt till eftersnacket. Men det behöver inte vara komplicerade rätter som kräver besök i specialbutiker.

– Alla recept i Fotbollskokboken är baserade på ingredienser som finns i en helt vanlig mataffär. ICA Maxi i Haninge sponsrade oss med all mat till boken. Som tack åkte vi dit efteråt och signerade böcker.

Mat som man blir lycklig av

Fotbollskokboken har inte fokus på kroppslig hälsa. Boken handlar mer om att inspirera till rätter som triggar igång samtal och skratt. Ja, som man blir lycklig av. Men den nyttiga aspekten finns där ändå. 

– Jag använder alltid rena produkter för att få fram rena smaker. Att täcka allt i någon obskyr sås är inte alls min grej. Vill jag laga något extra hälsosamt utgår jag alltid från smaken. Vilken smakupplevelse vill jag uppnå, och hur kan jag få fram den genom att använda mer nyttigt och mindre onyttigt? Jag låter även matlagningen ta tid. En bra måltid kan inte stressas fram. Alltså, jag tar så lång tid på mig i köket att familjen undrar vad jag håller på med där inne. Men gott blir det!