Utmaningen!

Följ med Jessica på

En svensk klassiker

Tre barn och ett krävande jobb. Varför inte toppa livspusslet med En svensk klassiker? ICA-medarbetaren Jessica Bengtsson, 38 år, är en av deltagarna i SVT:s dokumentärserie En klassiker.

Publicerad den 2 juni, 2015

I dokumentärserien En klassiker får man följa fem personer med målet att cykla, simma, springa och skida sig till En svensk klassiker. Deltagarna är en 50-årskrisande Richard Herrey, thaiboxaren Hamza Bougmza, simmaresset Emma Igelström, en fiskhandlare från Göteborg – och trebarnsmamman Jessica Bengtsson.

Jessica, hur hamnade du i tv-rutan?

– ICA samarbetar med En svensk klassiker, och jag blev tillfrågad att genomföra loppen och samtidigt vara med i SVT:s dokumentärserie. Min första reaktion var: Är ni galna?! För jag var ingen träningsmänniska, utan en trebarnsmamma som jobbade alldeles för mycket. 

Vad fick dig att tacka ja?

– Jag har fött mina tre barn, börjar närma mig 40 och inser att jag inte får en stark och vältränad kropp per automatik. Genom att tacka ja blev jag tvungen att börja ta ansvar för min hälsa och ersätta gamla vanor med nya och bättre. Fast visst är det lite ironiskt att det behövdes en tv-produktion för att jag skulle komma igång. 

Vad hade du för mål med En svensk klassiker?

– Att ta mig igenom alla loppen, skadefri. Tiderna brydde jag mig inte om. Det gick inte särskilt snabbt, men jag segade på och gav inte upp i första taget.

Bästa stunden under En svensk klassiker?

– Det var när jag cyklade i mål på Vätternrundan. Jag hade ohygglig respekt för det loppet, det är ju ändå 30 mil! Vi startade på kvällen, cyklade 15 mil i motvind, flera mil i regn. Att då komma i mål var en oslagbar känsla. Vätternrundan var dessutom det första loppet i klassikern, vilket gjorde att det kändes extra bra att kunna sätta check på den.

Och värsta stunden?

– Svårt att säga. Men eftersom jag tog lång tid på mig i varje lopp, blev ju ansträngningen stor oavsett gren. Min kropp är inte van vid att utsättas för fysisk påfrestning flera timmar i sträck, så snor, svett och tårar blev det mycket av. Men även i de jobbiga stunderna var det samtidigt väldigt roligt, alla andra deltagare i loppen peppade och naturupplevelsen är enorm.

Vad har deltagandet gett dig?

– För det första är jag jättestolt över att både ha vågat och klarat av att genomföra En svensk klassiker. Man klarar verkligen mer än vad man tror! Jag är också över glad över att ha skapat nya vanor. Numera cyklar jag nästan alltid till jobbet, 15 kilometer enkel väg. Tidigare hade jag tänkt ”usch, vad jobbigt att cykla”. Men numera ser jag fram emot de där cykelturerna, oavsett väder. Det är min alldeles egen tid.

Tips till andra som vill komma igång och träna?

– Du behöver inte göra En svensk klassiker, det är trots allt ganska extremt. Men försök att förändra något i ditt liv, så att du rör dig lite mer. Jag mår så otroligt mycket bättre nu när jag prioriterar att röra på mig, om än lite, varje dag.

Första delen av En klassiker visades i måndags. Missade du? Titta på SVT Play här

Vill du veta mer om Jessica? Kika in i hennes vardag här