Hoppa till sidans innehåll

Nyttigare vardag!

Så får du barnen

att äta mer grönt

Att få barnen att äta sina grönsaker kan vara en smärre kamp. Här är tipsen som får både frukt och grönt att slinka ner – utan varken mutor eller hot.

1. Det börjar med dig

Ditt barn gör som du gör, inte som du säger. Så sitt stilla vid bordet, smaka på all mat och ät dina grönsaker med ett leende på läpparna. Heja!

2. Servera grönsaker före maten

Gör stavar av morötter och gurka och servera eventuellt med dipp. Perfekt även som fredagsmys!

3. Göm grönsaker i maten

Finriv morötter och rör ner i köttfärssåsen. Eller finhacka blomkål eller champinjoner och blanda ner i pannbiffssmeten eller moussakan. Lika lätt som listigt!

4. Servera grönsaksbuffé

Ställ fram små skålar med olika grönsaker och frukter i. Låt sedan barnen själva lägga upp på tallriken av det de tycker om.

5. Involvera barnen

Låt barnen vara med och skära grönsakerna och röra i grytorna. Många barn äter hellre mat de själva har hjälpt till att laga.

6. Frukt efter maten

Gör äppelbåtar eller bananpengar. Skär upp en mango eller persika och spetsa bitarna med en tandpetare. Smoothies brukar också få tummen upp av barnen. Testa gärna en mango- och hallonsmoothie eller en blåbärssmoothie.

7. Locka med glass

Vilket barn vänder ryggen åt en glass? En svalkande favorit är isglass gjord av skivad och frusen vattenmelon. Testa även glass gjord på avokado, mango och hallon. Du kan också göra en smoothie, vilken som helst, och frysa ner den i glassformar av plast. 

8. Ha tålamod

De flesta barn är skeptiska till ny mat. Så provsmaka, provsmaka, provsmaka – och ha tålamod! Du kan också införa ”tittmat”, alltså mat som får ligga på tallriken för syns skull. En vacker dag slinker även ”tittmaten” ner. Och kom ihåg: Det kommer en dag, förr eller senare, när ditt barn knaprar i sig grönt utan att blinka.