Hoppa till sidans innehåll

Hälsoarmband

Din egen

hälsocoach

Behöver du en pålitlig ”må-bra-coach”? Då kanske ett hälsoarmband är något för dig. Armbandet hjälper dig att hålla koll på dina vanor – hur du rör dig, sover och förbrukar energi – 24 timmar om dygnet.

Det är enkelt att sätta upp mål för bättre kost, motion och sömn. Att fullfölja målen brukar dock vara lite knepigare. Det är så lätt att en god pizza, skön soffa eller bra tv-serie kommer emellan.

Första steget mot ett hälsosammare liv är att bli medveten om sina vanor – och det kan ett hälsoarmband hjälpa dig med. Hälsoarmbandet, eller aktivitetsarmbandet som det även kallas, finns i en uppsjö olika märken och modeller. De har alla lite olika funktionalitet, men gemensamt är att de håller koll på hur mycket du rör dig, hur många kalorier du förbränner samt när och hur du sover.

Informationen överförs automatiskt till en app i din mobil, där du via diagram och staplar kan överblicka din hälsa. Hälsoarmbandet kan även synkas med din dator.

Målet: 12 000 steg per dygn

Thomas Ehrengren, 47 år, jobbar som projektledare och har ett stillasittande 9-5-jobb. Han använder ett hälsoarmband sedan ett halvår tillbaka, för att få bättre koll på sin sömn och aktivitet.

– Jag blev förvånad över hur lite jag rör mig . En vanlig vardag åker jag till jobbet, sitter vid skrivbordet, sedan åker jag hem och sätter mig framför tv:n. Mitt mål är att röra mig 12 000 steg per dygn, vilket är vad man rekommenderar för en man i min ålder. I dagsläget är jag uppe i ungefär 9 000 steg, så jag närmar mig målet, säger Thomas. 

Behöver lägga sig tidigare

Ett annat av Thomas mål är att sova sju timmar per dygn.

– Jag trycker på en knapp på armbandet när jag går och lägger mig på kvällen och när jag vaknar på morgonen. Sedan kan jag få information om hur lång tid det tog innan jag somnade, hur många timmar jag sov djupt, hur många timmar jag sov lätt och om jag var vaken något under natten. Genom hälsoarmbandet har jag förstått att jag generellt sover bra, men att jag lägger mig för sent och går upp för tidigt.

Thomas har inga planer på att ta av sig sin ”må-bra-coach”.

– Hälsoarmbandet är ett så enkelt sätt att hålla koll på hälsan, och det är viktigt för mig, avslutar han.