Hoppa till sidans innehåll

Hälsoboost!

Därför är chiafrön

så nyttiga

Efterfrågan på chiafrön har exploderat på sista tiden, men vad är egentligen grejen med de små rackarna? Det reder vi ut här och nu!

Goda recept med chiafrön finns här!

3 snabba om chiafrön:

 • Supernyttiga!

  Chiafrön är supernyttiga och fulla med omega-3, fibrer och protein. Aztekernas krigare använde chiafrön för att få energi och öka sin uthållighet. Dagens atleter, speciellt långdistanslöpare, har fortsatt att använda chiafrön för att förbättra sina prestationer.

 • Färgen spelar ingen roll

  Chiafrön kommer från en planta som har det latinska namnet Salvia hispanica. Den växer vilt i Mexiko och Guatemala, men odlas även i delar av Sydamerika. Fröna från chiaplantan kan vara svarta, vita, bruna eller ha någon annan mörk nyans. Men någon betydande skillnad mellan chiafrön av olika färger, vad gäller näringsinnehåll eller smak, finns inte.

 • Använda chiafrön

  Gör sig utmärkt i chiapudding, chiagröt, chiapannkaka, fröknäcke eller energibars. Du kan också strö fröna över en smoothie eller yoghurt för att ge en extra boost.

3 goda med chiafrön:

 • Chiasylt med blåbär och ingefära

  Chiasylt med blåbär och ingefära

  Nyttiga och exotiska chiafrön går att använda till så mycket mer än bara chiapudding. Exempelvis i denna rårörda sylt med blåbär, agavesirap och färsk ingefära. Resultatet är en inte lika fullt så söt sylt som traditionell blåbärssylt, men en spännande variant.

  - Chiasylt med blåbär och ingefära

  Spara

 • Chiapudding

  Chiapudding

  Chia är ett fiber- och omega-3-rikt trendfrö från Mexiko som passar utmärkt att berika en gröt, müsli eller bröd med. Eller som här, i en krämig mellanmålspudding med mango, banan, hallon, nötter och en klick yoghurt.

  - Chiapudding

  Spara

 • Black bean chiabrownie

  Black bean chiabrownie

  Fylliga och chokladiga brownies, helt utan mjöl och vitt socker! Svarta bönor är den hemliga ingrediensen som gör dessa brownies otroligt saftiga och mer hälsosamma än den klassiska varianten. Trendiga chiafrön ger ett oväntat krisp, och gör extra nytta.

  - Black bean chiabrownie

  Spara