Hoppa till sidans innehåll

Därför är chiafrön

så nyttiga

Efterfrågan på chiafrön har exploderat på sista tiden, men vad är egentligen grejen med de små rackarna? Det reder vi ut här och nu!

Goda recept med chiafrön finns här!

3 snabba om chiafrön:

 • Supernyttiga!

  Chiafrön är supernyttiga och fulla med omega-3, fibrer och protein. Aztekernas krigare använde chiafrön för att få energi och öka sin uthållighet. Dagens atleter, speciellt långdistanslöpare, har fortsatt att använda chiafrön för att förbättra sina prestationer.

 • Färgen spelar ingen roll

  Chiafrön kommer från en planta som har det latinska namnet Salvia hispanica. Den växer vilt i Mexiko och Guatemala, men odlas även i delar av Sydamerika. Fröna från chiaplantan kan vara svarta, vita, bruna eller ha någon annan mörk nyans. Men någon betydande skillnad mellan chiafrön av olika färger, vad gäller näringsinnehåll eller smak, finns inte.

 • Använda chiafrön

  Gör sig utmärkt i chiapudding, chiagröt, chiapannkaka, fröknäcke eller energibars. Du kan också strö fröna över en smoothie eller yoghurt, eller varför inte på havregrynsgröten?

3 goda med chiafrön:

 • Overnight oats med chiafrön, kokos och hallon

  Overnight oats med chiafrön, kokos och hallon

  Morgontrött? Då är detta frukosten för dig! En mättande overnight oats med kokos, chiafrön och havregryn som serveras med chiasylt gjord på hallon och honung. Toppa med frön och färska bär!

  - Overnight oats med chiafrön, kokos och hallon

  Spara

 • Chiapudding med mandelmjölk

  Chiapudding med mandelmjölk

  Mättande chiapudding är perfekt till frukost eller mellanmål och är perfekt att förbereda kvällen innan den ska avnjutas. Blanda chiafrön med mandelmjölk och låt stå i kylen över natten. Servera med tärnad färsk frukt, bär, frön och kärnor. Ät och njut!

  - Chiapudding med mandelmjölk

  Spara

 • Chiavåfflor med färska bär

  Chiavåfflor med färska bär

  Stå dig länge på nyttiga, moderna och lättlagade chiavåfflor. Trots att de är bra för dig – ja, de är faktiskt förhållandevis nyttiga – så är de allt annat än tråkiga med färska bär samt kvarg med smak av vit choklad och kokos.

  - Chiavåfflor med färska bär

  Spara