Hoppa till sidans innehåll

Ät mer grönt

Blomkål - årets

trendigaste grönsak

Alla älskar blomkål! Den är inte bara vacker och god, utan även väldigt nyttig. Bäst är det om du äter den rå.

Under många år låg blomkålen överkokt och övergiven i skolbespisningens karotter. Men så fick mästerkockarna smak för blomkålen, och i dag presenteras den med snirkliga bokstäver på finkrogarnas menyer. Inte konstigt att bilddelningssajten Pinterest utsåg blomkålen till årets trendigaste grönsak 2015!

Möjligheternas grönsak

Men vad är då grejen med blomkål? Michael Hoffman, erfaren köksmästare som bloggar om mat på kocksnack.se, hyllar den blommiga grönsaken.

– Blomkål är en riktigt god, vacker och smakrik kål. Man kan rosta den hel eller i skiva, servera den som puré, soppa eller kräm. Den är också god råstekt, ugnsbakad och som råkost. Ett annat tips är att riva den fint, blanda med ägg och använda som glutenfri pizzabotten, säger Michael Hoffman. 

Kan dämpa inflammationer

Blomkål är inte bara en fröjd för ögat och munnen – den är även väldigt nyttig.

– Blomkål innehåller C-vitamin och kalium, även ämnet allicin. Allicin kan dämpa inflammationer och kontrollerar även åldringsprocessen i kroppen. Mest allicin får du i dig om du äter blomkålen rå, tipsar Michael Hoffman.

Visste du? Vit blomkål är vanligast, men det finns även grön, violett och rosa blomkål.

Tips! ICA säljer blomkålsris, som enbart består av blomkål. Riset kan antingen kokas lätt, 2-3 minuter, eller ätas rå. Servera gärna blomkålsriset med morotssallad i tomat och basilikadressing, eller morotspasta med sås på linser. Scrolla ner så hittar du recepten!