Upptäck yoga!

Yoga – vad är

grejen?

Intresset för yoga är enormt! Numera kan man göra stående hunden hos varenda gymkedja, och ofta finns specialklasser för gravida, barn och äldre. Men vad är egentligen grejen med yoga? Peter Munteanu, grundare av den digitala yogastudion Yogobe, tar ett djupt andetag och förklarar.

Publicerad den 21 oktober, 2015

Det var en tidig morgon i augusti 2008. IT-entreprenören Peter Munteanu klev ur sängen – för att upptäcka att hans ben hade slutat att fungera. Utbrändhet av första grad.

– I det ögonblicket kände jag en extrem vilsenhet. Jag fick också en insikt om att jag inte tog hand om mig själv, att jag sprang för fort genom mitt liv. Jag var i en sådan extrem obalans, berättar Peter Munteanu.

Handlar om sunt förnuft

Peter drabbades av sömnsvårigheter och smärta. Kroppen hade dessutom svårt att ta upp näring från maten, vilket gjorde att han rasade 15 kilo i vikt. Mentalt kände han sig ensam, tom, nästan lite utsatt.

– Jag sökte efter verktyg för aktiv vila och återhämtning, och det var då jag upptäckte yogan. När jag bara var med mig själv en stund, stannade upp i min andning, mådde jag så mycket bättre. 

Med hjälp av yoga och meditation blev Peter sakta men säkert bättre. Han blev starkare och smidigare, fick energin tillbaka och hittade balansen. 

– I en värld som snurrar allt fortare glömmer vi bort det som egentligen är sunt förnuft: att vi behöver äta, sova och träna i balans för att vara hållbara. Vi måste sträva efter fysiskt, mentalt och själsligt välmående och det gör vi genom att leva våra liv inifrån och ut i stället för utifrån och in.

Som att borsta tänderna

Peter menar att yoga är en motpol till dagens hektiska prestationssamhälle.

– Yoga handlar inte ett dugg om prestation. Du tävlar inte mot dig själv, du jämför dig inte med andra. Yoga handlar enbart om att du ska stärka dig själv. Egentligen borde yoga och meditation vara lika självklart som att borsta tänderna.

Sedan 2013 driver Peter företaget Yogobe, en yogastudio online. Som medlem har du bland annat tillgång till över 600 övningsfilmer som är mellan 5 och 90 minuter långa. 

– Tanken med Yogobe är att vem som helst ska kunna utöva yoga var som helst. För alla har inte tid att ta sig till en yogastudio, alla bor inte ens i närheten av en. Det är också många som hellre yogar på egen hand. För även om yoga inte handlar ett dugg om att vara duktig, så kan man känna en viss press när personen bredvid är klädd i snabba tights och kan nudda sina tår utan problem.

Rabatt på yoga

Nyfiken på yoga? Med ICA-kortet kan du träna med Yogobe under tre månader för 498 kronor (ordinarie pris är 567 kronor). Ta del av erbjudandet på Wellnets hälsoportal. 

 

Handlar om sunt förnuft