Nyfiken?

Yoga

för nybörjare

Är du nybörjare på yoga och vill veta lite mer? Då har du kommit till rätt ställe. Vi förklarar några av fördelarna med yoga, reder ut den ibland lite kluriga terminologin och uppmuntrar dig att testa denna fantastiska träningsform som gör gott både för kropp och själ.

Publicerad den 23 mars, 2016

Varför Yoga?

 • Hitta fokus

  Yoga är så mycker mer än komplicerade positioner. Det handlar om att fokusera och träna dig själv i att hitta harmoni och en känsla av helhet. Samtidigt som du tränar för att hitta fokus i de olika positionerna tränar du samtidigt i att hitta fokus i andra delar i livet.

 • Stressa av

  Om du är stressad och tankarna virvlar runt i huvudet kan det vara nyttigt att tvinga dig själv att stanna upp och inte tänka på det som är stressigt. När du tränar yoga är det nästan omöjligt att tänka på andra saker än dina positioner. En välbehövlig paus från grubblerier!

 • Ökad skärpa

  Det behöver inte alltid vara så att man är stressad, ibland kan man känna sig slö och håglös. När man känner så kan yoga vara ett bra sätt att hitta skärpa igen. I och med att du företar dig någonting som kroppen mår bra av kommer du, med största sannolikhet, komma ut ur yogapasset med en ökad skärpa och en mer positiv känsla i kroppen.

Litet yogalexikon

 • Asanas

  Asanas är de fysiska positionerna man sitter, står eller ligger i, och oftast det som förknippas med yoga i västvärlden. De har ofta namn från djurriket som till exempel hunden, fisken eller kobran.

 • Bandhas

  Bandhas är olika kroppslås man använder för att skapa stabilitet i positionerna. De tre låsen är: halslås, rotlås och buklås.

 • Drishti

  Drisht [drischti] är den blickpunkt man har. När man står i svåra positioner underlättar det mycket om blicken är fokuserad på en fast punkt för att inte förlora balansen.

 • Namaste

  Namste är ett ord man ofta hör i yogasammanhang. Det är en hälsningsfras där man för handflata mot handflata och tackar sig själv och sin omgivning efter passet.

 • Pranayama

  Pranayama betyder "kontrollerad andning" och handlar om hur man använder andningen i de olika positionerna. Det finns en mängd olika andningstekniker beroende på vilken typ av yoga man utövar. Men nästan alltid andas man uteslutande in och ut genom näsan dvs. med stängd mun.

 • Solhälsning

  En solhälsning är ett flöde av rörelser som man upprepar ofta som uppvärmning. Solhälsningen är ofta den första yogaställningen man lär sig och den fungerar utmärkt som ett enkelt yogapass om man har ont om tid men ändå vill hitta fokus.