Hoppa till sidans innehåll

Grönare jul med

veganskt julbord

För dig som äter helt veganskt, eller för dig som vill satsa på grönare mat i jul. Inspireras av årt veganska julbord - här hittar du festliga recept på allt från ”köttbullar” gjorda av kikärter och råris till inlagd ”sill” på aubergine.

  • Vegansk julskinka av rotselleri

    Vegansk julskinka av rotselleri

    Vegansk julskinka av rotselleri är ett måste på varje grönsaksätares julbord. När man griljerat rotsellerin liknar den en julskinka, men smaken är helt annorlunda. När rotselleri bakas i ugn får den en härligt söt och nötig karaktär som är god till senapsgriljering.

    - Vegansk julskinka av rotselleri

    Spara

  • Kryddiga veganska köttbullar av ris och kikärter

    Kryddiga veganska köttbullar av ris och kikärter

    Julkryddade veganska köttbullar brukar vara mycket uppskattade på julbordet. I det här receptet har vi smaksatt kikärtsfärs med julkryddor och rikligt med dijonsenap. Resultatet blir makalöst goda och juliga bullar. Vill du ha bullarna mer neutrala i smaken kan du utesluta nejlika och kryddpeppar.

    - Kryddiga veganska köttbullar av ris och kikärter

    Spara

  • Veganska revbensspjäll av tofu

    Veganska revbensspjäll av tofu

    Revbensspjäll ska både vara både smakrika och saftiga, och det är även vår veganska variant som passar utmärkt på julbordet. Vi gör veganska revbensspjäll på tofu som glaseras i en sås med plommon, ingefära och söt sojasås.

    - Veganska revbensspjäll av tofu

    Spara

  • Vegansk senapssill av aubergine

    Vegansk senapssill av aubergine

    Världens godaste veganska senapssill med smak av skånsk senap och dijon – klassiskt, lättlagat och makalöst gott. Perfekt då årets stora mathelger knackar på dörren och du vill bjuda på grön och härligt buffémat.

    - Vegansk senapssill av aubergine

    Spara

  • Vegansk skärgårdssill av aubergine

    Vegansk skärgårdssill av aubergine

    En vegetarisk variant på klassisk skärgårdssill i en len och krämig sås gjord på vegansk crème fraiche, äggfri majonnäs och smakrik tångcaviar. Perfekt på julbordet, men lika god att servera på buffén vid påsk och midsommar. Tångkaviar hittar du bredvid annan rom och den smakar som stenbitsrom.

    - Vegansk skärgårdssill av aubergine

    Spara

  • Grönkålssallad med apelsin och solrosfrön

    Grönkålssallad med apelsin och solrosfrön

    Fräscht och knaprigt med mycket grönt – grönkålssallad med fänkål, apelsin och solrosfrön är fantastiskt gott. Passar perfekt både som bufférätt och som lunch. Grönkål är ett måste på julbordet.

    - Grönkålssallad med apelsin och solrosfrön

    Spara

  • Vegansk currysill av aubergine

    Vegansk currysill av aubergine

    Currysill har blivit ett vanligt inslag på sillbordet. Den här veganska currysillen är supersmaskig och går snabbt att röra ihop. Vegansk crème fraiche och äggfri majonnäs gör den extra krämig. Servera currysillen på buffén eller på en kavring som en liten förrätt när gästerna kommer.

    - Vegansk currysill av aubergine

    Spara

  • Jul-sumo med björnbär, avokado, ingefära och kanel

    Jul-sumo med björnbär, avokado, ingefära och kanel

    Fullspäckad med vitaminer är denna sumo. Avokadon är mättande, den innehåller även mängder av mineraler, fibrer, vitaminer och massa andra nyttigheter. Dessutom söta björnbär och för att få fram den rätta julsmaken mixas allt till en smoothie bowl tillsammans med nötdryck, ingefära och kanel.

    - Jul-sumo med björnbär, avokado, ingefära och kanel

    Spara

  • Vegansk risgrynsgröt

    Vegansk risgrynsgröt

    Risgrynsgröt är både juligt och ljuvligt och går hur bra som helst att göra helt mjölkfri. I det här receptet har vi använt mandeldryck som passar fint ihop med kanel, apelsin, saffran och julens andra smaker.

    - Vegansk risgrynsgröt

    Spara

  • Pepparkaksbollar med dadlar och mandel 

    Pepparkaksbollar med dadlar och mandel 

    Testa ett lite nyttigare julgodis! Dessa ljuvliga veganska pepparkaksbollar görs på mandel och dadlar. Bollarna smaksätts med kakao och pepparkakskryddor och rullas i krossade mandelspån. Hur gott som helst, och perfekt till julens dessertbord eller som gå bort-present!

    - Pepparkaksbollar med dadlar och mandel 

    Spara

  • Brantevikstofu

    Brantevikstofu

    Branteviksill är en skånsk klassiker och som sådan ett paradnummer på julbordet. Här är en veganiserad variant gjord på fast tofu, alltså en brantevikstofu. Den fasta tofun får marinera i en ättikslag tillsammans med lök, lagerblad och dill.

    - Brantevikstofu

    Spara

  • Saffransfalafel

    Saffransfalafel

    Smakrika och vackra falafel med smak av saffran. Vi kan kalla dem julfalafel om du så önskar! Ett perfekt veganskt tillbehör till julbordet, som vegoalternativ för köttbullar. Välj mandelmjöl för att göra falafelbollarna glutenfria!

    - Saffransfalafel

    Spara

  • Vegansk seitanskinka

    Vegansk seitanskinka

    Vegansk seitanskinka gör ditt julbord mer spännande. För visst låter du lite häftigare och trendigare om du säger ”I år hade vi vegansk seitanskinka på julbordet”, istället för ”Vi hade vanlig julskinka på julbordet”? Och i fall du missade det, den är vegansk.

    - Vegansk seitanskinka

    Spara

  • Raw knäck med cashewnötter

    Raw knäck med cashewnötter

    Laga knäck utan att koka! Detta recept på enkel raw knäck med cashewnötter är veganskt och görs på nötter, dadlar, kokosolja, vaniljpulver och agavesirap. Himmelskt gott!

    - Raw knäck med cashewnötter

    Spara

  • Bästa veganska julköttbullen

    Bästa veganska julköttbullen

    Gör en rejäl sats av dessa veganska "köttbullar" till julkalaset. Garanterat kommer fler än familjens veganer och vegetarianer att sluka dem. Bullarna är saftiga och har rätt tuggmotstånd. De är varsamt julkryddade med enbär, kryddpeppar och kryddnejlika.

    - Bästa veganska julköttbullen

    Spara

  • Kryddrostade kikärter

    Kryddrostade kikärter

    Kryddiga kikärter som får smak av chili, vitlök, kanel och koriander. Rosta dem i ugnen för att få till den krispiga konsistensen. Servera de kryddrostade ärterna som tilltugg till fördrinken eller som snacks till fredagsmyset.

    - Kryddrostade kikärter

    Spara

  • Vegobullar

    Vegobullar

    Riktigt goda vegobullar, som av den anledningen passar lika bra för vegetarianen som för köttätaren. Spiskummin, nejlika och persilja är smaker som får just de här bullarna att sticka ut lite extra.

    - Vegobullar

    Spara

  • Blodapelsin med saffranshonung och pistagenötter

    Blodapelsin med saffranshonung och pistagenötter

    Letar du efter en lättlagad dessert med några få ingredienser men mycket smak så har du hittat ditt recept! Honungssötma och saffran matchar syrlig blodapelsin i en efterrätt som kommer lysa som en sol på bordet. Toppa apelsinskivorna med knapriga pistagenötter och din fruktdessert är klar att servera.

    - Blodapelsin med saffranshonung och pistagenötter

    Spara

  • Vegansk sillsallad

    Vegansk sillsallad

    Med syran från kaprisen och saltgurkan kommer ingen att sakna sillen i denna sillfria sillsallad. Det är sprakande, färgglatt och väldigt gott! Piffa till din veganska sillsallad lite extra genom att färga vispad sojagrädde rosa med rödbetsspad och servera till.

    - Vegansk sillsallad

    Spara

  • Brysselkålssallad med hasselnötter

    Brysselkålssallad med hasselnötter

    Gör en sallad på brysselkål och hasselnötter, med en dressing av sirap och ättiksprit. Brysselkålssalladen blir ett gott, veganskt tillbehör till årets julbord.

    - Brysselkålssallad med hasselnötter

    Spara

ICA återkallar ICA panerade Nuggets av griskött, och ICA panerad schnitzel av griskött Läs mer