Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Slopa saltet

Undvik saltfällorna
- så gör du

Är du orolig för att du får i dig för mycket salt? ICAs dietist Paula Frösell tipsar om hur du unviker de värsta saltfällorna.

Elin Nordström

  • Gott men innehåller mycket salt

    Minska intaget av charkprodukter t ex korv, salami, rökt skinka, leverpastej.

    Läs mer: Smaksätt utan socker och salt

  • Minska intaget av färdigmat

    Visst är det lyxigt att slippa laga mat ibland. Men tyvärr så innehåller färdigmat och snabbmat väldigt mycket salt, så satsa på hemlagat istället!

    Läs mer: Detta gör saltet med din kropp

  • Satsa på mat från grunden

    Laga egen mat från grunden så väljer du själv salthalten.

    Läs mer: Behöver man köpa salt med jod?

  • Ta bort bordssaltet

    Är du en eftersaltare? Undvik att salta på maten i efterhand genom att inte ställa saltkaret på bordet.

    Läs mer: Krydda med citron

  • Välj nyckeln

    Försök att välja produkter som är nyckelhålsmärkta då de innehåller en mindre mängd salt.

  • Salt som smakbärare

    Salt är en smakbärare och genom att använda mer färska, frysta eller torkade örter så går det bra att samtidigt dra ner på saltet.

  • Dubbelsalta inte

    Salta inte dubbelt. Många livsmedel är väldigt salta, t ex oliver, sardeller, pesto, soltorkade tomater, tapenade, fonder och buljonger. Om du använder dessa i matlagningen kan du säkert utesluta själva saltet helt.

  • Olja före smör

    Använd olja istället för smör i matlagningen så får du inte in dolt salt den vägen.

  • Experimentera mera!

    Behöver du verkligen salt när du kokar havregrynsgröt? Tycker du att kladdkakan verkligen förhöjs i smaken av en gnutta salt? Prova att utesluta saltet och du ska säkert märka att det inte alltid gör så stor skillnad.

  • Minska successivt

    Att gilla salt smak är en smaksak och det går att vänja sig vid mindre salt smak. Dra ner på saltet stegvis, t ex genom att sluta salta på maten i efterhand, halvera mängden när du kokar vatten. Så småningom så går det att minska lite till.