Börja träna!

Tillsammans

för ett lättare liv

När dottern hade somnat började myset hemma hos Eleonor och Jenny Johansson. Godis, chips, läsk, öl eller vin – kväll efter kväll. ”Vi åt, drack, mådde bra och blev förhållandefeta”, säger Jenny. Vändningen blev en peppande PT.

Publicerad den 27 december, 2015

Som så många andra småbarnsföräldrar tillbringade Eleonore och Jenny Johansson de flesta kvällarna i soffan.

– Jag visste att jag borde träna, att jag borde äta nyttigare, men jag orkade bara inte. Jag var alldeles för trött och omotiverad. Samtidigt ville jag gå ner i vikt. Så en dag klev jag in på gymmet och bad att få träffa en PT, för jag visste att jag inte hade karaktären att gå ner i vikt på egen hand. Det var den 4 augusti 2014, säger Eleonore.

– När Eleonore kom hem och berättade om sin plan blev jag väldigt taggad. Så nästa dag gick jag ner till samma gym och sa att jag också ville ha en PT, berättar Jenny.

Armar som spagetti

Veckan efter gjorde de båda två sitt första träningspass på många, många år. 

– Jag är 1.65 lång, vägde 81 kilo och hade kvar min gravidmage. PT:n körde stenhårt med mig, jag hade ont överallt och var helt slut. Känslan efter första passet var ”vad fan har jag gett mig in på, ska det vara så här?”, säger Eleonore. 

– Jag kände precis samma sak. Mina armar var som spaghetti, jag orkade knappt hålla upp duschslangen. Samtidigt var jag oerhört taggad, för det var ju så fruktansvärt roligt, säger Jenny.

Eleonore uppsökte gymmet med målet att gå ner i vikt. Hennes PT nickade gillande, men menade att hon även borde sikta på att bygga muskler och bli vältränad. 

– Min PT sa tidigt att ”du kommer få en bra kropp”. För mig betyder det att orka, att inte ha ont och att känna mig nöjd när jag tittar mig själv i spegeln, säger Eleonore. 

Sötsuget försvann

Från en dag till en annan fick träningen, efter dottern, högsta prio hos familjen Johansson. Eleonore bokade in två PT-pass i veckan, Jenny ett. Det nya livet kunde börja.

– Många tror att vi tävlar mot varandra, men faktiskt inte. Jag blir genuint glad för Jennys framsteg, precis som hon blir genuint glad för mina. Jag tror faktiskt inte jag hade klarat det här om det inte var för Jenny. Om jag exempelvis har ont och vill hoppa över träningen, peppar hon och säger att ”det är bara att göra”, berättar Elenore.
 
Numera har Eleonore och Jenny samma PT, David Evans, som paret ser som en nödvändig klippa. 

– David är rätt tuff och det behöver jag. Att han står där och väntar på mig, och att det kostar pengar, gör att jag masar mig iväg till gymmet även om jag är trött. Det är också kul att ha samma PT. Jenny kan komma hem och berätta att hon och David har kört exempelvis boxning. Då blir jag taggad att träna samma sak, säger Eleonore.

”Denna ständiga träningsvärk”

Utan att riktigt tänka på det har familjen Johansson även förändrat sina matvanor.

 – Vi brukade slarva med måltiderna, typ äta en macka i stället för riktig middag. Frukost existerade inte i våra liv. Vi unnade oss också mycket chips, godis och annat gott. Det intressanta är att det där sötsuget försvann av sig själv, och numera är kroppen inställd på att äta frukost klockan 8 varje morgon, säger Jenny. 

Jenny har nått sin målvikt, Eleonore är två kilo därifrån. Tillsammans har de gått ner 35 kilo. De sover bättre och Eleonore har slutat snarka. De har också blivit av med gamla krämpor och fått en helt ny ork. 

– När jag började hade jag ont i ryggen, ett knä och fötterna. Den enda smärtan jag känner i dag är träningsvärk, säger Eleonore. 

– Ja, denna ständiga träningsvärk … Men det är så värt det! För det är inte längre jobbigt att krypa upp och ner i en rutschkana tillsammans med vår dotter, avslutar Jenny.