Hoppa till sidans innehåll

Nyttigare vardag

Renée Voltaire

om superfoods

Bär, frukter och grönsaker som innehåller extra mycket näringsämnen – det är definitionen av superfoods. Renée Voltaire avråder dock från att fylla skafferiet med produkter man knappt kan uttala namnet på.

Publicerad den 8 oktober, 2015

För två år sedan kom Renée Voltaire hem från en middag hos goda vänner. Hon hade som vanligt ätit och druckit mycket av allt som serverades – bland annat fisk, anka och vin – och kroppen kändes som förgiftad. 
 
– För att må bättre drack jag nästan bara grönsaksjuicer i tre dagar. Min kropp mådde väldigt bra av det, och sedan dess är jag nästan hundra procent vegan.
 
Och så är det för Renée. Det är på eller av, allt eller inget. Hon är absolut ingen måttlig person.
 
– När jag gör saker måste jag alltid göra dem till hundra procent. Äter jag godis vill jag äta hela påsen. Blir jag bjuden på glass vill jag ha hela paketet. Serveras det vin vill jag alltid ha ett glas till. Jag älskar mat och goda grejer! När jag bestämde mig för att äta mer grönt, ja då blev jag vegan, berättar Renée.

Enkelt göra egen grönsaksjuice

Men som den njutningsmänniska hon är, händer det ändå att det slinker ner någon ”synd” då och då.

– Jag var i Paris nyligen. Då slank det ner lite ost, vin och baguetter, även något ostron. Det var 
jättegott, men det första jag gjorde när jag kom hem var att hälla i mig ett par gröna juicer. 
 
Just gröna juicer är något som Renée rekommenderar alla att börja dagen med. Den som inte har lust att spendera pengar på färdiga juicer, kan enkelt göra sin egen gröna dunderdrink.

– Med en råsaftcentrifug är det superenkelt att göra sin egen grönsaksjuice. Pressa i broccoli, kål, gurka, citron, spenat, gröna bladgrönsaker. Go green, all in! 

Chiafrön är en bra början

Bär, frukter och grönsaker som innehåller extra mycket vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen brukar benämnas superfoods – för att de är super för kroppen. I Renée Voltaires superfoods-sortiment finns bland annat vetegräs, gojipowder, spirulina, baobab, mullbär, chiafrön, açaí, korngrä, maca och chlorella.

– Det finns kunder som köper en påse av varje. Men de vet inte hur produkterna ska användas, så påsarna blir stående i skafferiet. Mitt råd är att börja med några få superfoods och lära sig att använda dem. Man kan exempelvis börja med chiafrön, som har ett gigantiskt användningsområde och kan ätas både till frukost, lunch och dessert. Bären är också enkla att använda. Mullbären brukar jag exempelvis äta direkt ur påsen, de är så otroligt goda! En annan favorit är vetegräs.

Superfoods i skogen

En invändning mot superfoods är att produkterna är relativt dyra.

– Superfoods är ett vitt begrepp och inkluderar alla bär, frukter och grönsaker som innehåller extra mycket näring. Det går alltså lika bra att äta exempelvis grönkål eller spenat. Man kan också gå ut i skogen eller trädgården och plocka sina egna superfoods, som blåbär, nässlor och maskrosblad. Det finns något för alla.