Hoppa till sidans innehåll

ICA-klassikern simning!

Från bassäng

till öppet vatten

Är du redo att lämna bassängen och dyka ner i öppet vatten? Mikael Rosén, förbundskapten för Open Water-landslaget, berättar om fördelarna med våtdräkt, hur du väljer rätt simglasögon och varför en safety swimmer är en god investering.

Mikael Rosén är simtränare och förbundskapten för Open Water-landslaget. På hans egen meritlista finns bland annat tre segrar i Vansbrosimningen, ett lopp som blir allt mer populärt.

– Crawl i öppet vatten var tidigare en grej för snubbar som Tarzan. Men i mitten av 2000-talet, när triatlons blev alltmer populära, fick även kontorsråttor upp ögonen för crawl. Med envishet, en bra våtdräkt och lite tekniska hjälpmedel kunde de också!

Mikael coachar både proffs och personer som har upptäckt simningen relativt sent i livet. Han har bland annat simmat med artisten Petter, komikern Måns Möller och äventyraren Aron Anderson, som alla tre är fundraising-simmare – de simmar för att samla in pengar till välgörenhet.

Mikael uppmanar alla som gillar simning att kliva ner i en sjö eller simma ut i havet.

– Det är så nära naturen du kan komma. Du får också en helt annan syn på naturen från vattnet. Här i Sverige har vi visserligen inte den fina sikt som finns i exempelvis Medelhavet, men det gör inte så mycket, det är helt fantastiskt ändå. Att simma i öppet vatten är ett äventyr, det är ett lugn, och varje stund har sin charm.

Tips! Följ Mikael Rosén på Instagram under namnet human_ambition

Simma i öppet vatten – Mikael Rosén tipsar!

 • Investera i en våtdräkt

  Våtdräkten bidrar med värme, så att du kan simma längre utan att frysa. Den bidrar också med flyt, så att du håller dig ovan ytan även om du skulle få kramp. Att våtdräkten minskar närheten till naturen är ett minus man får ta.

 • Simma i sällskap

  Simma aldrig ensam. Det bästa är om du har en kompis med dig ute i vattnet. Det näst bästa är att någon spanar på dig från strandkanten.

 • Simma nära land

  Genom att simma nära land blir det dels säkrare, dels enklare att navigera.

 • Håll dig borta från fartleder

  Simma inte där det åker färjor och båtar. Undvik även vattenskotrar. Säkerheten framför allt!

 • Ha på dig en färgstark badmössa

  Badmössan gör att du syns så otroligt mycket bättre. För extra säkerhet, ha gärna en safety swimmer också, vilket är en liten boj som du fäster i ett rep kring midjan. Den hjälper dig att flyta och gör att du syns bättre.

 • Köp simglasögon med rätt passform

  Dyra simglasögon är per se inte bättre än billiga; passformen är viktigare än prislappen. Tips när du provar! Sätt simglasögonen mot ögonen. Om det bildas vakuum och de sitter fast utan att du behöver trä gummibandet över huvudet, då är modellen och storleken rätt för dig. Välj gärna polariserat glas; skiner solen blir det mycket reflexer i vattnet.

 • Välj ett vatten nära dig

  Hav, sjö eller älv – det spelar inte så stor roll. Du kan hoppa ner i ditt närmaste vattendrag, förutsatt att det inte är strömt. I Sverige finns cirka 100 000 insjöar plus fantastiska skärgårdar. Möjligheterna är alltså många.