Salt vs jod

Behöver du köpa

salt med jod?

Det här med jod i salt, hur viktigt är det egentligen? Varför behöver vi jod eller gör vi det? Vi har frågat ICAs dietist Paula Frösell om hur det ligger till.

Elin Nordström

Det här med jod, vad är det ens?

– Det är ett ämne som finns i berggrunden men också i människans sköldkörtel.

Att få i sig jod, är det så viktigt?

–  Ja, jod är viktigt att få i sig eftersom det behövs för hormonerna i sköldkörteln. Jod bidrar till att bibehålla normal ämnesomsättning, nervfunktion och kognitiv förmåga. För lite jod kan leda till att man får struma, en sjukdom som innebär att sköldkörteln blir förstorad vilket kan ses på halsen där den sitter. En förstorad sköldkörtel kan, men behöver inte alltid, till exempel påverka ämnesomsättningen. För den som är gravid är ett tillräckligt intag av jod väldigt viktigt, inte bara för henne själv utan också bland annat för normal utveckling av fostrets nervsystem.

Läs också: Det gör saltet med din kropp

Varför började man ha jod i salt?

–  På 1800-talet var struma vanligt i Sverige men det var först för cirka hundra år sedan som man kom att förstå att det fanns ett samband mellan jod och struma. Då började man testa att berika salt med jod och i samband med detta så minskade förekomsten av struma rejält.

Finns det en risk att man får i sig för mycket jod?

–  Risken finns men är liten med en varierad kost, även om man använder salt med tillsatt jod. Har man normal sköldkörtelfunktion så brukar man ha en tolerans för en mindre överkonsumtion. Den största risken för överkonsumtion av jod är om man konsumerar olika algpreparat. Alger är nämligen mycket rika på jod. För mycket jod när man är gravid behöver inte nödvändigtvis påverka mamman men kan påverka fostrets sköldkörtel. Som gravid och ammande bör man därför vara extra försiktig med algpreparat.

Läs ocskå: Gör din egen vätskeersättning

Kan det vara farligt att äta för mycket salt med jod?

–  Att äta för mycket salt, oavsett om det innehåller jod eller inte, är negativt eftersom natrium som finns i saltet kan driva upp bodtrycket.

Läs också: Vanliga frågor om vad du kan äta när du är gravid

Skulle vi må bättre av att minska på saltintaget?

­ – Vi konsumerar generellt sett ungefär dubbelt så mycket salt som vi borde i Sverige och det finns därför en poäng med att minska på intaget, till exempel genom att salta mindre på maten och äta mindre av de livsmedel som innehåller mycket salt. Det har att göra med att salt innehåller natrium som vid för stort intag kan leda till förhöjt blodtryck. Det salt som man äter bör dock vara joderat.

Läs också: Hur påverkar socker kroppen?

Finns jod i andra livsmedel än just salt?

– Ja, jod finns i fisk och skaldjur, till exempel torsk, lax och makrill samt i bland annat ägg och mjukost. Mjölk innehåller en varierad mängd jod, beroende på vad korna betar men dricksvattnet har på de allra flesta ställen i Sverige en mycket låg jodhalt. En vuxen individs dagliga behov av jod skulle exempelvis kunna tillgodoses bara genom en portion torsk men eftersom halterna av jod är väldigt låga i de flesta livsmedel (just torsk ligger dock högt och dessutom så äts det relativs sällan i Sverige) så är det joderade saltet en viktig källa.

Läs också: Mat som sänker blodtrycket

Hur är det med örtsalt, innehåller det jod?

– Just örtsalt innehåller lite eller inget jod så därför kan det vara bra att variera den typen av salt med vanligt joderat salt. Ibland innehåller dock örtsalt kelp som är en alg med mycket jod i.

Läs också: Färska örter är magiskt